Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Çıldırtma beni Pi 3.14

İnsanoğlunun tuhaf takıntıları vardır.
Bazen bir kavram, bazen bir sayı olabilir. Pi de bunlardan biri… Binlerce yıldır seçkin beyni dumura uğrattı desek, yeridir.
Çemberde çevrenin çapa oranı olan bu sayıyı hepimiz 3.14 diye aklımıza kazımışızdır.
Zira bu olmadan geometri, matematik, trigonometri olmaz. Pi'yi evrenden çıkardığımızda; geriye kalan "kaos" olurdu yalnızca…
"Pi"nin önemi ortada. Peki, sorun nedir? İki hane neyimize yetmiyor? Pi, virgülden sonra devreden veya sonlanan bir sayı değil, Aslında sayı olduğu dahi şüpheli… Zira bilinen hiçbir kesrin sonucu olmadığı gibi virgülden sonra milyarlarca basamak dahi gitseniz, ucu bucağı yok.
Burada "Pi"nin tarihçesini verecek değilim, Arşimed'den Euler'e, Leibniz'den keşiş Vallis'e, El Câbir'den Harezmi'ye ek "Pi" sayısının gelişimine katkısı olanların çalışmalarını da yazmayacağım. Sadece günümüzde pi kültü haline gelen olguya işaret edeceğim.
Misal dün Dünya Pi Günü idi. Basit benzetimle 3'nci ayın 14'ü olarak kabul edilmiş. Maksat, matematiğe dikkat çekmek, Pi'nin farkındalığını arttırmak.
Bir başka grup, Arşimed'in "Pi" yaklaşım kesri olan 22/7'yi, yani 22 Temmuz'u öneriyor. Dünya Pi Yaklaşım Günü'nü önerenlerin tezi şu: "Pi, sonsuza uzanan bir sayı… O halde en eski ve en basit önerme olan 22/7'yi kullanalım." (Yunanlılarda ondalık kesir yoktu ve Arşimed, 22/7= 3.14285714286… sayısını önermişti.) Ayrıca "Pi'yi 50 Basamağa Kadar Bilenler Kulübü", "Pi'yi Bin Basamağa Kadar Ezberleyenler Derneği" gibi yüzlerce fan topluluğu var dünyada. Hatta Pi şairleri bütün dünyada birbiriyle eser paylaşıyor. Edgar Allen Poe'yi seviyorsanız, "Pi" konulu "Near a Raven" şiirini de seveceksiniz.
Pi şiirinde her satır, Pi'nin basamağındaki harf uzunluğunda heceden oluşuyor. "Pi" müziği, "Pi" sanatı, "Pi" felsefesi, "Pi" sosyolojisi ve diğerleri… Bu insanların işi mi yok? "Pi"yi niçin bu kadar önemsiyorlar? Bence bu uğraş, hiç de boş bir şey değil.
Bakırı altına çevirmek için yola çıkan hayalperest simyacılar, bize kimya bilimi hediye etti. Bu sayıya kafayı takan yüzbinlerce beyin, "Pi»yi milyarlarca basamağa uzatırken, matematikte yeni kavramları keşfetti, yeni sentezlere ulaştı.
Son olarak; Pi'yi vasati 3 alanlar var ki; onların matematiği dışlayan evrenini daha sonra yazacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA