Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Teknoloji kazayı trafiği azaltır mı?

Küresel fuarlar, yakın gelecekte dünyanın ne yönde ilerleyeceğinin işaretleriyle doludur. Barselona'daki Dünya Mobil Kongresi'nde yarına dair gelişmekte olan trendleri hissedebiliyorsunuz. Misal giderek yakınsayan teknolojiler ve insanların sanal gerçeklikten daha akıllı kentlere doğru hazırlandığı yeni cesur dünya.
Benim dikkatimi çeken, teknolojideki yakınsamadan uzun süre uzak duran otomotivin de artık daha fazla bağımsız davranamayacağıdır. Bundan 15 yıl önce Las Vegas'taki Comdex fuarı, yeniliklerin tanıtıldığı ve son derece kalabalık yerlerdi. Fuar girişinde Microsoft marka otomobil gördüğümde "evet şimdi başlıyoruz" demiştim ama olmadı.
Uzun süre sonra ilk defa Barselona'daki fuarda otomobillerin de tıpkı cep telefonları gibi bilgisayarlaşmaya başladığını görüyoruz. Kaputu açınca motor, akü ve bir yığın kalın boru görmeye alıştığımız otomobillerde şimdi kaputun altında bilgi işlemci, iletişim sağlayan cihazlar ve yoğun veri kullanan sistemler görüyoruz.
Gelişmekte olan M2M (Makineler arası) teknolojileri zaten akıllı cihazların, arada insan olmaksızın birbiriyle iletişime geçtiğini biliyoruz. Otomobillerde sürücüyü ortadan kaldıran köklü değişimlerin yanı sıra her otomobilin trafikte bir diğeriyle konuştuğu çözümler gelişiyor. Bu gelişme, kendi kendine park eden otomobillerden daha farklı bir gelecek sunuyor olabilir.
Misal trafik ve kaza gerçeğine teknolojinin vereceği cevap olabilir bu... Önündeki aracı güvenli mesafeden izleyen motor sistemleri, yandaki araca "fazla yaklaştın, uzak dur" diyen kaput altı donanımları, sürücüye gerek kalmadan yavaşlayan akıllı frenler...
Daha da önemlisi yoldaki diğer araçlarla hatta trafik ışıklarıyla iletişime geçip en uygun rotayı hesaplayan, gereksiz frene basıp trafiği durdurmayan ve daha da önemlisi diğer sürücüye küfretmeden ona levye ile saldırmaya kalkmayan akıllı tasarımlar...
Gördüğüm, daha akıllı yollar (sensorlu şerit, dinamik tabela, yapay zekâ altyapılı asfalt) ve bu yollar üzerinde yeni nesil akıllı otomobiller ile biz sürücülerin telaşı, paniği, hatası, gafleti, öfkesi ve cehaletiyle uğraşmadan bizleri daha az trafik alarak ve daha az kaza yaparak gideceğimiz yere ulaştıracak araçlar yola çıkmış bile...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA