Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İş’te mutlu olma sanatı

İş'te mutluluk; bireyin, iş hayatından kaynaklanan mutluluk hissini ifade ediyor.
İş'in sağladığı tatmin, duygusal bağlılık, işe adanma, işinde kendini iyi hissetme becerisi… Beceri diyorum zira araştırmalar, iş'te mutluluk belirtilerini; "işini, birlikte çalıştıkları kişileri sever, kendini enerjik hisseder, yüksek motivasyonlu, işe gitmeyi dört gözle bekler, işyerindekilere güvenir ve iş için fazladan çaba harcayabilir" diye tanımlıyor.
Prof. Dr. Aşkın Keser'in Türkiye genelinde yaptığı ve ilk bulgularını Üsküdar Üniversitesi'nde Pozitif Psikoloji Kongresi'nde eğitim düzeyi ile iş'te mutluluk arasında güçlü ilişkiyi sunduğu araştırma, ortaya koyuyor.
"Cehalet erdemdir" lafının aksine, tahsilin ileri düzeyinde birey, iş'inde daha mutlu… Farklı sektörlerin değişik iş alanlarında, işgücü yapısına göre geniş kitleleri kapsayan Dr. Keser'in araştırmasında, ülkelere göre iş'te mutluluk verilerine de yer verilmiş.
Türkiye ortalaması %70,2 olan "iş'te mutluluk" oranı, Amerika'da %77, İngiltere'de %65, Güney Kore'de %55 düzeyinde… Peki ya iş'te mutsuz olanlar? Düşük ücret; %14,1, işin basit olması; %12,6, aşırı iş yükü; %11,4, yükselme fırsatının olmaması; %10,3, çalışma ortamının uygun olmaması; %8,7, adil davranılmaması;
%8,1, işyerinden destek alamama; %5,4, yönetime güven duymama; %5,1, gelişime yönelik destek eksikliği; %4,6, yöneticiyle uyumsuzluk yaşama; %4,2, yapılanların takdir edilmemesi; %3,2, iş güvencesinin olmaması;
%2,1, çalışma arkadaşlarıyla problem yaşama; %2,0, çalışma arkadaşlarından yeterince destek alamama; %1.2, kararlara katılma şansının olmaması; %0.7, işin karmaşık olması; %0.5, diğer; %5.6.
Cinsiyet- mutluluk ilişkisi?
Erkeklerde mutluluk oranı %73,9 iken kadınlar iş'te %67,2 oranında mutlu. Yaş faktöründen bakıldığında araştırma sonucuna göre yaş yükseldikçe sistemli olarak mutluluk da yükseliyor.
Kıdem açısından yaştaki gibi bir trend söz konusu ancak 21-25 arası kıdem, tek istisnayı oluşturuyor. Sebebi? Araştırma bunu bize söylemiyor.
Statüye göre iş'te mutluluğa gelince; yöneticiler %78,6 oranında mutlu iken çalışanlarda bu oran; %66.9 düzeyinde.
Ölçemezsen bilemezsin, bilemezsen yönetemezsin… Bu araştırma, iş ve mutluluk ilişkisi üzerinde kafa yoranlar için değerli veri seti oluşturuyor. Benzer çalışmaların Batı'dan kopyalanması yerine kendi sahamızdan üretilmesi şart.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA