Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Kars Bacalı’dan New York’a

Geçtiğimiz eylülde bu köşede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM toplantısına katıldığı günlerde, New York'ta Harvard Clup'ın özel bir odasında, biraz da siyaset ve iş dünyasının elitleri diyebileceğimiz dar bir grupla özel bir akşam yemeğine katıldığımı yazmıştım.
O yemeğin özel bir konuğu vardı; genç işadamı Sezgin Baran Korkmaz. Kars'ın Digor ilçesinin Bacalı köyünde yoksullukla başlayan ve İstanbul'da ayakkabı boyacılığıyla dibe vuran, sonra da "girişimcilik ruhu"yla New York zirvelerine tırmanan bir öyküydü onunki.
Hafta sonu işte onun köyünde, Bacalı'da, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da katıldığı bir açılış töreni vardı. Genç işadamı SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Korkmaz, doğduğu köyü unutmamış, önce bir anaokulu, şimdi de akıllı tahtası ve 20 kişilik sınıflarıyla 12 derslik bir okul yaptırmış.
Bakan Arslan açılışta, bu çabanın ne kadar değerli olduğuna değindi ve şunları söyledi: "Ne mutlu ki doymak adına başka yere de gitse doğduğu yeri unutmayan hemşerilerimiz var. Ne mutlu bize ki, 'Bir veriyorum ama kazancım bereketleniyor ve bin oluyor' diyen bir düşünceyle hareket eden Sezgin Baran Korkmaz ve nice Korkmaz'lar var. Allah onlardan razı olsun."
Töreni anlamlı kılan sadece o köyün unutulmaması değildi. Korkmaz şöyle diyordu: "Bu bayrağın kıymetini bilelim ki bu bayrak hepimizin üzerinde dalgalansın. Bu okulu, oğlumuzun sünnet geliriyle yaptırdık ve o nedenle okulumuza kendi aile bireylerimizden birinin ismini değil, vatanını terk etmek mecburiyetinde kalan ve bir deniz kıyısında yaşamı son bulan Aylan (Alan) bebeğin ismini vermek istedik. Çünkü onun hikâyesi hepimizin hikâyesi. O yüzden vatana ve bayrağa sahip çıkalım."
Bu anlamlı yaklaşımın sergilendiği köy, son iki seçimde de büyük oranda HDP'ye oy vermiş. Açılış töreni sürerken törene katılan ve uzaktan izleyen köylülerle konuşuyorum. Hepsi de okulun açılışından memnun ama söz siyasete gelince, yüzlerindeki çaresizlik ve tedirginlik dikkat çekici.
Durumu yaşlı bir köylü özetliyor: "Biz artık şiddet istemiyoruz. Bunu daha önce söyleyemiyorduk. Şimdi söylüyoruz ama bu kez de iş nereye gider ve bize kim sahip çıkar bilmiyoruz." Durumu AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın'a aktarıyorum. Yaşlı köylüye cevabı o veriyor: "Biz şimdi vatandaşın gönlünü kazanmaya çalışıyoruz. Çünkü vatandaş şiddet istemiyor, iş, aş ve huzur istiyor. Felaket tellallarına bakmayın, durum geçmişe göre çok iyi."
Okul açılışına Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'la birlikte AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Kars Valisi Rahmi Doğan da katıldı. Bakan Arslan, o gün sabahın saat 9'unda da Kars Harakani Havaalanı'na kazandırılacak 3500 metrelik ikinci pistin temel atma törenindeydi.
Devlet Hava Meydanları (DHMİ) Genel Müdürü Funda Ocak'ın da bulunduğu törende Bakan Arslan'la pistin yapımcısı GENE AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gülhan Özdemir arasında bitiş tarihi pazarlığı tebessümle izlendi ve tarihin 6 ay öne, 30 Ekim 2017'ye yani Kars'ın kurtuluş gününe çekilmesi sevinçle karşılandı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA