Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Otomotiv Rusya’da vites büyüttü

Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi, otomotiv ihracatını olumlu yönde etkileyecek. İlk 6 ay yüzde 38 gerileyen ihracatın, önümüzdeki dönemde artmaya başlaması bekleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya seyahati sonrasında ilişkilerin normalleşmeye başlaması, başta Rusya'da yatırımı bulunanlar olmak üzere Türk otomotivcileri sevindirdi. Normalleşme Rusya'daki Türk yan sanayi firmaların geleceğini olumlu etkileyecek. Aynı zamanda otomotiv ihracatının artmasını sağlayacak.

17 TÜRK YATIRIMCI
Uçak krizi, turizm başta olmak üzere, tekstil- konfeksiyon, inşaat ve otomotiv sektörünü olumsuz etkiledi. Yılın ilk yarısında Rusya'ya yönelik otomotiv ihracatı yüzde 38 geriledi. Rusya, en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında 23'üncü sıraya kadar düştü. 2013'te 1 milyar doların üzerinde ihracat rakamıyla Rusya, Türkiye'nin 5'inci büyük pazarıydı. Rusya'ya yönelik ihracatın düşmesinde Rusya ekonomisinde 2014'ten beri yaşanan kriz etkili oldu. Uçak krizi ile birlikte ise ihracat dibe vurdu. İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinden memnun olduklarını söyleyen Otomotiv İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, ihracatın olumlu yönde etkileneceğini kaydetti. Petrol fiyatlarındaki artışla birlikte, Rusya ekonomisinin de toparlanmasını beklediklerini ifade eden Sabuncu, "Bu nedenle önümüzdeki dönemde otomotiv ihracatımızın hızlı bir şekilde artış trendine girmesini bekliyoruz" dedi. Rusya'da Türk firmalarının yatırımı olduğunu hatırlatan Sabuncu, şöyle devam etti: "Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi zaman içerisinde gümrük sorunlarının çözülmesini, bu ülkeye giriş çıkışların kolaylaşmasını sağlayacak. Rusya'daki sayıları 17 olan yan sanayi yatırımının geleceği olumlu etkileyecek."

2020'DE 3 MİLYONA ULAŞACAK
PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) analizine göre Rusya otomobil satışları 2020'de 3 milyon adet seviyelerine çıkacak. Rusya, Avrupa'nın en büyük otomotiv pazarlarından biri haline gelecek. Bu yüzden Rusya ile ilişkilerin normalleşmesi, Türkiye otomotiv sektörü açısından büyük önem taşıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA