Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

İstikrar ortamı turizm sektörünü canlandırdı

Güral Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güral, turizmde iyileşmenin başladığını söyledi. Güral, “Ekonomide de yükseliş var. Bu trend devam edecek” dedi

2016'da yara alan turizm sektörü, 2017 yılına hızlı girdi. Antalya'ya gelen turist sayısı geçen yıla oranla yüzde 50 arttı. Avrupa'da yürütülen negatif algı nedeniyle sıkıntı yaşansa da Rusya ciddi bir artış grafiği içine girdi. Sektörde yaşanan tüm gelişmeleri ve ülke ekonomisini konuşmak üzere Güral Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harika Güral ile bir araya geldik.



2017 turizmde beklentileriniz nasıl şekilleniyor?
Antalya, Rus pazarında 2014 rakamlarını yakalar hatta geçebilir. Bu yıl 3.4 milyon civarı Rus turistin geleceğini düşünüyorum. Türkiye'nin en büyük pazarı olan Avrupa ile yaşanan tatsızlıkların da çözüleceğine inanıyorum. Sezon başında ertelenen talep bugün artarak devam ediyor. Avrupa pazarında 2015 rakamlarını yakalarız diye düşünüyorum. Arap ülkelerinin bulunduğu diğer pazarlarda da toplam yüzde 507 artış yaşıyoruz. Bu pazarlardan geçen yıl ilk iki ayda 1.599 turist gelirken, bu yıl aynı dönemde rakam 9 bin 701'e yükseldi. Tüm bu veriler ve sağlanan istikrar ortamı 2017 yılı için ümidimizi artırıyor.
Sektör pazar çeşitliliğine odaklanmıştı. Şu an durum nasıl?
Rusya ile düzelen ilişkilerimiz sonrasında esas artış Doğu Blok ülkeleri olarak tabir ettiğimiz bölgede ve Arap ülkelerinde yaşanıyor. Ayrıca Belarus, Litvanya, Estonya gösterdikleri artışla bu yılın yıldızları olmaya adaylar.
Güral yurtdışında ne gibi tanıtım çalışmaları yaptı?
Ana pazarların yanı sıra küçük pazarlara da önem veren bir otel grubuyuz. Kriz dönemlerinde bunun faydalarını gördük, son iki yıldır bu çalışmalarımızın meyvesini topluyoruz.

İSTİKRARLA BERTARAF EDİLDİ
Şu an ekonomiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
2016'nın ilk 6 ayında yüzde 4 seviyesinde büyüyen bir Türkiye vardı. 2016 Temmuz ayında ülke olarak yaşadığımız şokla farklı bir ekonomik gerçeklikle karşı karşıya kaldık. Ancak ülkemizin güçlü ve istikrarlı hükümet çalışmalarıyla bu süreci bertaraf ederek ekonomide 2016 öncesi ivmeyi yakaladık. Yükseliş trendi hızlanarak devam edecek.

YERLİ TURİST İÇİN ERKEN REZERVASYON KİLİT ROLDE
Türk halkında 'tatili daha pahalı satın alıyoruz algısı' var. Bu sorun nasıl çözülecek?
Burada kilit kelime erken rezervasyon. Erken rezervasyon her zaman ekonomiktir. Son dakika tatil planları ise her zaman daha maliyetli oluyor. Yabancı misafirler daha planlı hareket ettikleri için erken rezervasyon nimetlerinden faydalanarak daha ekonomik tatil yapıyorlar. Dolayısıyla Türk ya da yabancı olmak bir şey ifade etmiyor, önemli olan rezervasyon zamanı. Son yıllarda yerli turistte de erken rezervasyon alışkanlığı artış göstermeye başladı.

SEYAHAT PAZARI YÜZDE 4 BÜYÜDÜ
Türkiye ve dünya turizmini genel değerlendirir misiniz?
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün raporuna göre 2016'da uluslararası seyahatler yüzde 3.9 oranında büyüyerek 1 milyar 235 milyona ulaştı. Geçen yıl yaşanan güvenlik sorunlarına rağmen pazarın yüzde 4 büyüdüğünü görmek, turizm sektörünün bir başarısı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA