Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Hobbit!.. Beş Ordu'nun Savaşı!..

J.R.R. Tolkien ile tanışmam Holly sayesinde oldu. Bir gün üç devasa ciltle geldi eve.. Kitapları başucuna koydu, başladı okumaya.. O zaman Amerikalılara sokakta saldırma modası var.. Bu yüzden çalışma saatlerini değiştirmişler. Sabahın köründe başlıyorlar, Resmen kör karanlıkta.. Biz işte, okuldayken de paydos edip evlerine dönüyorlar.
6'da başlıyor mesaileri. Üçte bitiyor..
Altıda işte olmak için sabah beşte kalkıyor en geç.. Öyle olduğu halde gece yarılarına kadar kitap elinden düşmüyor. "Nedir bu yahu" diye çok merak ettim, ama o koca üç cildi devirmeyi de göze alamadım.
Nihayet 2 binli yılların başında, filme çekmeye başladılar, o zaman tanıdım Tolkien'i. Bir çocuk masalcısı değil, filozoftu aslında.. Yarattığı Orta Dünya'da o kadar çok şey söylüyordu ki, bugünün dünyalılarına..
Roman best seller olunca sanırım, Tolkien'e yeni Orta Dünya kitapları ısmarladı, yayınevi.. Amerika'da öyle olur.. Ee..
Yüzüklerin Efendisi üç ciltte öyküyü bitirmiş.
Devam nasıl olacak?.
Devam olmaz, ama baş tarafı olur.. Tolkien oturup yeni ciltler yazmış, Yüzüklerin Efendisi'ne nasıl geldiğimizi anlatan.. Hobbit koymuş adını da.. İşte Hobbit, Beş Ordu'nun Savaşı bu başlangıcı anlatan devamın, son filmi..
Yani, Amerikalı eleştirmenler de yazdılar zaten.. Hobbit, gerek edebi değer, gerek felsefe olarak, Yüzüklerin Efendisi'nden çok uzak.. Ismarlama kitap işte sonunda..
Hobbit filmleri de, 12 yıl önce tamamlanan orijinal diziyi tutamadı.. Yüzüklerin Efendisi Oscar kazanan ilk fantastik filmdi, hatırlayın.
Hele bu üçüncü Hobbit filmi için "Ne oldu" derseniz, en uzun anlatma beş dakika sürmez.. Pek bir şey olmuyor anlatacak.
Peki 145 dakika ne yapıyor, Peter Jackson adlı müthiş yönetmen bu defa..
Aksiyon gösteriyor.. Digital sinemanın tüm olanaklarını en güzel kullanarak, seyirciyi bitmez tükenmez bir aksiyon dizisinin içine atıyor.. Aksiyonun biri bitmeden öbürü başlıyor. Harika çekilmiş sahneler..
Ben başından sonuna sıkılmadan, yer yer hatta heyecanla seyrettim, itiraf ederim.
Bu yüzden tavsiye de ederim.. İnsanların fazla düşünmeden hoşça vakit geçirmeye de ihtiyaçları var..
İmkanı olanlar Imax'li üç boyutu tercih etsinler, derim, son olarak..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA