6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Son dakika! İtalyan uzmandan kurtarma operasyonu açıklaması! Çığ düşmesi riski... | Video

Son dakika! İtalyan uzmandan kurtarma operasyonu açıklaması! Çığ düşmesi riski... | Video

08.02.2020 | 15:21

Van’ın Bahçesaray ilçesinde bugün öğlen saatlerinde yeni bir çığ felaketi meydana geldi. Yaşanan çığ felaketleri, akıllara ne gibi önlemler alınabilir sorusunu beraberinde getirdi. İtalya Jandarması Çığ Önleme ve Tahmin Biriminden Albay Vıncenzo Romeo A Haber’e anlattı.

"ÇIĞ DÜŞMESİNDE İLK 15 DAKİKA HAYATİ ÖNEM TAŞIR"

Albay Vıncenzo Romeo: "İnsanların olduğu bölgede çığ felaketi yaşandığında ölüm oranı %50'dir. Olay meydana geldikten sonraki 15 dakika içerisinde doğru noktadan kurtarma operasyonu yapılırsa çığ altındaki sağ bulma oranınız %90'dır. İlk 15 dakikadan sonra geçen her dakika bu oran hızla azalır. Bu nedenle çığ ihtimalini hesaplayan sistemlere ve önleme mekanizmalarına yatırım yapmak gerekiyor. Çığ olabilecek yerlerin sürekli gözlem altında tutulması ve günlük olarak çığ riskini belirten durum raporu yayınlanmalıdır. Çığ riskinin yüksek olduğu hallerde risk altındaki yolların trafiğe kapatılması gerekir. Ek olarak kayak yapanların, günlük hava ve olası çığ tahmin raporlarını dikkatli şekilde takip etmeleri gerekiyor. Çığ altında kalan kişinin bulunabilmesi için iyi vericilerin kullanılması ve yerlerinin hızlı şekilde tespiti sağ kalanların çıkarılması için önemlidir. Ayrıca çığ riskine karşı bölgede bulunanların yanında mutlaka ilk yardım kiti olması gerekir, bu hayati bir önem taşıyor." ifadelerinde bulundu.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA