Bir sigorta şirketinde genel müdürlüğe bağlı olarak çalışmış kişinin, müşteri portföyünü yeni transfer olduğu şirkete taşıması etik midir? (İsmi saklı)
Dünya hali bu... Kelimenin gerçek anlamıyla söylüyorum: Dünyanın her yerinde sigorta şirketleri, eski çalışanların müşterilerini 'çalıp' götürmesinden dertli.
Batıda bazı şirketler bunu önlemek için personele, ayrıldıklarında eski müşterileriyle çalışmayacaklarına dair sözleşme imzalattırıyor. Ben bunun doğru yol olduğundan şüpheliyim. Üstelik burası Türkiye: Mahkemeler kağnı hızıyla çalışırken atı alanın çoktan Üsküdar'a geçme riski var.
Neyse, zaten bizi ilgilendiren işin hukuki değil etik boyutu. Eski çalışan, kendi müşterilerini değil şirketin tüm müşterilerinin listesini alıp gitseydi işimiz kolaydı. 'Başkalarının alınteri döktüğü bir şeye el koymak elbette etik değil,' der kurtulurduk. (Bırakın etiği, bu bir suç.) Ama sigortacının kendi müşterilerini başka şirkete götürmesi, bundan farklı. Ya eski müşteriler onunla devam etmek istiyorsa? Hizmet sektöründe kişisel güven çok önemlidir. Ben seyrek de olsa gittiğim berberimi değiştirmek istemem mesela.
Çocuğumun doktoru için de aynı şey geçerli. Kızımı yıllardır tanıyor, hangi yaşta hangi hastalığı geçirdiğini biliyor. Ona güveniyoruz.
Buna karşılık çalıştığı özel kliniğe bizi bağlayan bir şey yok. Başka bir hastaneye geçse pekala peşinden gideriz... Eğer sözünü ettiğiniz sigortacı, müşterileri ile bu cinsten bir güven ilişkisi kurduysa onu tebrik etmek lazım.
Hem tabii işin bir de ticari rekabet boyutu var. Ya berberim, hiç sıra beklemeden hemen koltuğa oturabileceğim bir dükkanda saç kesmeye başladıysa? Ya doktorumun yeni hastanesindeki muayene ücreti, eskisinden daha ucuzsa? Ya sözünü ettiğiniz sigortacı, yeni şirketinde müşterilerine çok daha cazip olanaklar sunuyorsa? Hayır, ortada etiğe aykırı bir durum yok. BAZEN ETİK
Siz olsanız ne yaparsınız?
Bu hafta herkese bir sorum var. Etik felsefesinin 'klasik' sorularından biri bu. (Bilenler bilmeyenlere söylemesin!) Tren istasyonunda görevli bir memur olduğunuzu düşünün... Bağlı olduğu trenden her nasılsa kopmuş bir vagon, yokuş aşağı geliyor! Vagonun yolunun üzerinde beş demiryolu işçisi var. Ani bir hamleyle vagonun başka bir hatta geçmesini sağlayarak onları kurtarabilirsiniz. Ama o da ne, ikinci hattın üzerinde yaşlı bir kadın çiçek topluyor! Onun ölümüne neden olacaksınız! Ne yaparsınız? Yanıtlarınızı bana yazın: etik@sabah.com.tr. Soruyu, Martin Cohen'in 101 Etik İkilem kitabından aldım. Cohen'in yanıtını sizinkilerle birlikte haftaya yazacağım.