Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRAH KAYALIOĞLU

TFF'nin bilet başarısı

Fenerbahçe ile Trabzonspor'un karşılaşacağı Ziraat Türkiye Kupası finalinin biletleri 13 Mayıs'ta satışa çıktı. Türkiye'de iki kulüp arasındaki bir maçın biletlerinin satışı ilk kez Futbol Federasyonu tarafından gerçekleştirildi. 22 Mayıs Çarşamba günü Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanacak olan ve 20.45'ten itibaren Atv'den canlı yayınlanacak final maçının 50 ve 100 TL'den satılan biletleri çıktıktan 27 saat sonra tükenmiş durumda.
Türkiye'de kulüplerarası büyük bir maç için biletlerin satışta kaldığı 27 saat uzun bir süre. Özel bilet satış firmalarının satışa aracılık ettiği müsabakalarda taraftarları çıldırtan, bilgisayarları kilitleyen 5-10 dakikalık satış süreleri sonrası "Bilet kalmamıştır" yazısı karşılardı futbolseverleri. Oysa TFF 21.00'de satışa sunduğu biletlerde Fenerbahçe tarafını ertesi gün 11.00'de, Trabzon tarafını da 24.00'te tamamen satmıştı.

U-20'NİN ÖNÜNÜ AÇTI
Federasyonun kurulu bilgi işlem altyapısını kullanan sistem sadece 3 ayda yazılım ekibinin yoğun çabasıyla kuruldu. Bu sistemle TFF çok ciddi data toplamış durumda. Bu sistemle sadece milli maçlarda değil, Türkiye Kupası finalinde de milli forma satılmış. Ayrıca kupa finali bilet satışı sayfasından U-20 Dünya Kupası biletlerine, kulüp satış mağazalarına linklerle futbol ekonomisine katkı sağlanıyor. Yine il hakemlerinden oluşan ekipler, bilet satışı yapılacak statları inceleyip, koltuk numaralamasını plan üzerinde yapıyor; böylece olmayan koltuğa satış riski kalkıyor. Alıcı oturmak istediği tribün ve sırayı seçince sistem mevcut en iyi yerdeki bileti veriyor.

350 BİN TL KAR

Saracoğlu'nda iki, TT Arena ve Manisa'da birer milli maçın ardından Türkiye Kupası finali de dahil edildiğinde yaklaşık 125 bin bilet satışıyla TFF dışarı ödenmeyen komisyon ücreti olarak yaklaşık 350 bin TL kara geçti. Ama en büyük kazanç U-20 Dünya Kupası için oldu. TFF, bu operasyonun altından kalkabileceğini gösterince bilet satış firması U-20 Dünya Kupası'nın bilet satış operasyonu için ilk teklifinin dörtte birine indi.

ORADAYDIM SİSTEMİ

Alıcı, bilet için TC kimlik numarasını vermek zorunda. Bir kişiye iki biletten fazla satış yapılmıyor. Operasyonun bir de güvenlik boyutu var. Örneğin bu final için 6222'den yasaklı kişilerin bilet aldığı belirlendi. Kendilerine telefonla dönülüp bilgi verildi, geri ödeme yapıldı ve biletleri iptal edildi. Kupa finaliyle ilk kez UEFA'nın "I was there" (Oradaydım) uygulamasının benzeri yapılacak. Kimin hangi koltuğa bilet aldığı sistemde mevcut. Maç öncesi çekilecek fotoğraf bilgisayarda tek kareye dönüştürülüp stadın güvenlik amirine kim, nerede bilgisiyle birlikte verilecek. Olay çıktığı anda kimlik teşhisi kolaylaşacak. TFF'nin bu sistemiyle birçok alanda çığır açacak gelişmeler gerçekleşecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA