Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Drogba'ya muz: Terbiyesizce ama ırkçı değil

Fenerbahçe-Galatasaray maçında öyle olaylar oldu ki oynanan futbolun niteliği unutuldu... Örneğin bir F.Bahçe seyircisinin G.Saraylı Drogba'ya muz göstermesi...
Fenerli olanlar da dahil, bazı köşe yazarları o seyirciyi ırkçılıkla eleştirdi. Kavramları birbirine karıştırıyorlar: Terbiyesizlik denir o harekete, "ırkçılık" denemez.
"Kemalizm ırkçı mı, değil mi" tartışmasında da altını çizdiğim gibi, ırkçılık dışlayıcıdır... Avrupa'da ırkçı zihniyet tarafından yönetilen futbol takımları ve ona uygun taraftar kitleleri var.
Bunlar siyahi oyuncuları Avrupa'da görmek istemiyor. Kendi takımlarına asla siyah bir oyuncuyu transfer etmiyorlar.
Eğer konuk takımda siyahi bir oyuncu varsa... Onu aşağılamak için sahaya muzlar atıyor, maymun taklidi yapıyor, "Ormanına dön" diye bağırıyorlar.

Mesele siyah olması değil
UEFA
ve FIFA gibi kuruluşlar ise bu ırkçı gruplardan çok rahatsız. Irkçılık yapan takımlara ve oyunculara ceza verip duruyorlar.
Niye? Çünkü bu kuruluşlar futbolu küresel bir para makinesi haline getirmeye çalışıyor. Siyahları veya sarıları (Çinliler, Japonlar) dışlayan ırkçılık ise bu gelişmeye engel oluyor.
Peki, o seyircinin Drogba'ya muz sallaması ırkçılık mı? Hayır! Çünkü aynı hareketi F.Bahçe'de oynayan siyahi futbolcu Yobo'ya yapmıyor. Gerçekten ırkçı olsaydı yapardı.
Hatta yapmak ne kelime; iyi oynadığı bir maçtan sonra Yobo'nun boynuna sarılarak şapur şupur öper bile...
Buradaki olay, karşı tarafı kızdırmaktan ibaret... Drogba o hareketin anlamını biliyor ya... Fenerli seyirci de... Drogba'nın kart görmesini sağlamak amacıyla, onu sinirlendirmeye çalışıyor. Bu amaçla Avrupa'da yapılan bir ırkçı hareketi taklit ediyor.
Irkçı olduğundan değil, terbiye özürlü olduğu için yapıyor bunu. Ceza almalı mı? Olabilir... Mesela üç Fenerbahçe maçı esnasında karakolda otursun.

"Yersen" türü açıklama
Not 1:
'O taraftar' bir programı arayıp şöyle demiş: "O hareketi Eboue veya Drogba'ya yapmadım. O sırada sahada sadece Muslera vardı. Muzu maça Almanya'dan gelen bir kişinin ikramıyla aldım. Doğuluyum, ırkçılığa karşı mücadele etmiş birisiyim. O hareketi Eboue ya da Drogba'ya yaptığım ispatlanırsa intihar ederim." Tıraş! Arkadaş intihar etmesin, "özür dilerim" desin, yeter.
Not 2: Şahsın Doğulu olması bir şeyi değiştirmez. ABD sokak kültüründe siyahlar, birbirlerini, ırkçı beyazların lafıyla, "pis zenci" diyerek kızdırır.
Not 3: Bir başka olay da Bayern Münich takımının Fransız oyuncusu Ribery ile ilgili... Şampiyonluk kutlamalarda, takım arkadaşı Boateng içi bira dolu sürahiyi Ribery'nin başından aşağıya boca etmiş. Bizim medya "Müslüman futbolcuya bu yapılır mı" diyor.
Adama, "Biz içiyoruz, illa sen de içeceksin..." diye ısrar etseler; ha bak onu anlarım: Gerçekten de kaba, patavatsız, densiz bir hareket olurdu.
Yahu o coşku anında, Ribery'nin dinini düşünen mi var? Ayran dolu sürahiyi kim nereden bulacak? Ribery, "Size söylemiştim" deyip olaya bozulmuş ama abartmamak lazım. Bir daha yapmazlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA