Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Bu parkı gezmelisiniz...

İki yıl önce açılan İzmir Doğal Yaşam Parkı'nı nihayet gördüm, gezdim.
Kararım şu: Bundan sonra sık sık uğramayı düşünüyorum.
Şimdi baştan anlatayım.
Hayvanlara bayılırım. Birçok insanın iğrenç bulduğu yılanlara bile büyülenmiş gibi saatlerce bakabilirim.
Hele büyük kediler... Özellikle de kaplanlar! Onlar ilahi sanatın örnekleridir benim için.
Ama bir hayvansever için çok zor iştir hayvanat bahçesi gezmek. Bir yandan gidip o sevimli hayvanları görmek istersin, bir yandan da hepsinin sıkıntısını içinde hissedersin! O yüzden çok yıllar önce hayvanat bahçesi ziyaretlerine son vermiştim.

***

Amerikalılar sonunda bir orta yol buldular: Hayvanlar için bir hapishaneden beter olan hayvanat bahçelerini doğal yaşam parklarına çevirdiler.
Buralarda hayvanlar doğal yaşamlarına uygun ve geniş ortamlarda yaşıyorlar. Ziyaretçiler hem onları seyredebiliyor, hem de bir parkta dolaşmanın keyfini çıkartıyorlar.
Artık her ülkede yavaş yavaş hayvanat bahçeleri kaldırılıyor; yerlerini doğal parklar alıyor.
İzmir Çiğli'deki doğal yaşam parkı bu uygulamanın ülkemizdeki ilk ve alkışlanacak ölçüde başarılı bir örneği.
Hayvanlar bir yana, üç bin ağacı ve yüzlerce farklı bitki türüyle de çok çekici bir park.
***

Bir cumartesi günü gezdim parkı.
Muazzam geniş bir alan. Harika gezi patikaları var. Girişteki Kuğulu Cafe veya parkın ortasındaki Develi Cafe'de oturup bir şeyler içerek dinlenebiliyorsunuz.
Ben tabii hemen girişin sol yanında uzanan kaplanlar, aslanlar ve pumaların bulunduğu bölüme koştum. Fakat parkın belki de en etkileyici bölümü "Tropik merkez" adı verilen kapalı bahçe...
İçerisi tabii ki boğucu biçimde nemli ve sıcak. Dev tropikal bitkiler, yılanlar salonu, Nil timsahının havuzu, lemurlar ve o güzelim makav papağanları... Hepsi burada.
Baktım, aileler, gençler, çocuklar, herkes çok mutluydu.
Çocuklar dedim de... Çoğunluk kız çocuklarındaydı ve parkın tadını onlar çıkartıyordu.
Oğlan çocukları mı? Neredeyse hepsi ellerine geçirdikleri bir çakıl taşını önlerine çıkan hayvana fırlatmaya çalışmakla meşguldüler!
Neyse... Bana güvenin. Yolunuz İzmir'e düşerse, ne yapıp edin İzmir Doğal Yaşam Parkı'nı ziyaret edin. Çok hoşunuza gidecek!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA