Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Siz hiç 'mahallenin delisi' oldunuz mu?

Engelli olmak zordur. Hele zihinsel engelli olmak çok daha zordur. Benim gibi bedensel engelli biri arkadaşlarının alaylarıyla çocukluğunu bile yaşayamaz. Hâlâ o günler film şeridi gibi gözümün önünden geçer. Çocukluğum ameliyatlarla geçti. Koltuk değneklerim üzerinde okul yıllarım bile zehir oldu. Okul girişine toplanan arkadaşlar koro halinde benimle alay ettiklerinde neler yaşadığımı bir ben bilirim...
Ya zihinsel engelliler...
Öyle zorluklar yaşıyor ki, saymakla bitmez. Dün bizim gazetenin manşetiydi. Habere göre, Kocaeli Sosyal Hizmetler Kurulu toplantısında diş hekimi Sevil Çağlar, tecavüze uğrayan engelli kızların kısırlaştırılmasını istemişti. İnsan olmayı sorgulatan bu haber zihinsel engellilerin yaşadığı dramı anlatıyordu.
Zihinsel engelli olmak yani mahallenin delisi olarak görülmek, zor zenaattir. Eski püskü kıyafetler içinde dolaşırsınız. Kafanız daima yarık, yüzünüz kolunuz çürük içindedir.
Mahallenin çocuklarının "taşladığı" delisiniz çünkü... Yalnızca çocuklar mı? Koca koca adamlar, sözüm ona yetişkinlerin sizinle alay etmesine "aldırmamalı" ve sürekli onlara "delilik" yapmalısınız. Ki, onlar kendilerini; "şükür ben onun gibi değilim" diye hissedebilsin.
Mahallenin delisine taş atmak, hakaret, alay ve işkence, "mahallenin en doğal hakkıdır" zira...
Nitekim kafasında "özürlüye bakışı" bu olan kültür, tecavüze uğrayan özürlü için; "yetmez bir de kısırlaştıralım" diye öneri getirir. Diş hekimi Sevil Çağlar gibileri...
Siz "nasıl olur?" diye insanlığınıza, uygarlığınıza yakıştıramadığınız bu öneriye isyan edersiniz fakat, "mahallenin delisine" her şeyi mubah (hatta hak) olarak gören anlayış yüzünden, sadece bedeniniz değil, ruhunuz da tecavüze uğrar.
Halbuki toplum tarafından "deli" tabir edilen zihinsel engelliler kimsenin malına, canına göz dikmiyor. Kimseye tecavüz de etmiyor. Ne acıdır ki kendini akıllı sanan, deliye her şeyi yapmayı "Hak" gören, gözü dönmüş, uçkuruna sahip olamayan kişiler zihinsel engelli kızlarımıza, kadınlarımıza tecavüz ediyor. Erkek çocuklarımıza da...
Yetmez, tecavüze uğrayan kızlarımızı "kısırlaştıralım" demek "daha çok tecavüze uğrasın" demek.
Ben de kalkıp "tecavüze uğrayanlar değil, tecavüz eden erkekler kısırlaştırılsın. Bu da yetmez başka canların yanmaması için bu sapıklar ameliyatla zararsız hale getirilsin" desem ne olacak? Olması gereken, devletin bir an önce caydırıcı yasa çıkarmasıdır. Bu yasanın da arkasında durulursa bakın bakalım, savunmasız özürlülere tecavüz nasıl kesiliyor!
Son olarak diyebileceğim tek şey: Engellinin hem ruhuna, hem de bedenine tecavüz edenlere "İnsan olun, insan" diyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA