Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Riskler ve fırsatlar

Geçtiğimiz günlerde Denizli'de dikkat çekici bir toplantı vardı."Siyaset ve Ekonomi Ekseninde Riskler ve Fırsatlar" konulu paneli Star Gazetesi düzenlemişti. Panelin konuşmacılarından biri Rixos Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince'ydi.
Fettah Tamince'yi Sabah Gazetesi'nin Akdeniz Bölge Temsilciliği görevini yürüttüğüm yıllarda tanımıştım.
Çok zeki, yaratıcı, genç bir işadamı. Tamince, kendisini sürekli yenileyen, dünyayı ve ekonomik gelişmeleri, içinde yaşayarak takip eden; büyük hedefleri olan, çok çalışkan, küresel özellikte bir işadamı. Ayrıca, dünyanın ekonomik gidişatını iyi sezerek, gelişmelerin hangi yönde olacağını da iyi okuyan biridir. Denizli Anemon Otel'de düzenlenen panelde, yine bu özelliğini göstermiş.

KRİZ UYARISI

Avrupa'yı izliyorsanız, ekonomik krizin ayak seslerini hissedersiniz.
Tamince, Avrupa'daki krizin doğal olarak bizi Amerika'dan daha çok etkileyeceği gerçeğini dile getirmiş ve iş dünyasını uyarmış. Uyarısında haklı. Çünkü Türkiye, ihracatının yaklaşık yüzde 60'ını Avrupa Birliği ülkelerine yapıyor. Türkiye'ye gelen yabancı yatırımın yüzde 60'ı ya da biraz fazlası yine Avrupa Birliği ülkelerinden. Tamince'nin işadamlarına uyarısı, kurumlarıyla ilgili bireysel önlemler almaları yönünde. Dünyayı çok iyi tanıyan Fettah Tamince, kendisini dikkatle dinleyen Denizlili işadamlarına, Rusya ve Suudi Arabistan'da çok fazla nakit rezervi olduğunu anlatmış. Avrupa'da krizin yaygınlaşma ihtimaline karşılık, olumsuz tablodan etkilenmemek için, önlem olarak Rusya ve Suudi Arabistan'a da ilgi duyulmasını, buralara mal satılmasını, buralardan iş alınmasını önermiş.
Denizli'den görüştüğüm bir işadamı dostum, bu açılımdan etkilendiğini vurguladı. Son olarak Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın organizasyonu ile gittiğimiz Bakü'de de bu gerçeği gözlemledik.

ÖNEMLİ ÖNERİLER
Rusya bir kenara, tek başına Azerbaycan bile, elindeki petrol ve doğalgaz fırsatları nedeniyle ciddi nakit rezervi taşıyan bir ülke konumunda.
Dileriz Avrupa'daki kriz bizi etkileyecek kadar yaygınlaşmaz.
Ama bu ihtimal karşısında, Tamince'nin Denizlili işadamlarına aktardığı tablo ve önerileri dikkat çekici, doğru. İzmir'den ve Ege'den baktığımızda da, iş dünyasının olası bu tür bir krizden etkilenmemesi için, hem dışa açılmakta daha atak olması hem de ticaret alanlarını genişletmesi gerekli. Belki de bu atak Rusya ve Suudi Arabistan ile de sınırlanmamalı.
Örneğin Uzakdoğu çok büyük bir pazar.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA