Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yüksek Yargı'nın ve AK Parti'nin çelişkileri

Sizce Yargıtay, uzak görüşlü mü? Sürekli değişen talepleri, iş yükünü kaldıracak daire ve eleman sayısına ulaşmak yerine, "Küçük olsun, biz egemen olalım" zihniyetini yansıtıyor. Yargıtay, 2005'te bir kanun taslağı hazırlamıştı. Burada, 32 olan daire sayısının 20'ye, 250 olan üye sayısının ise kademeli olarak 150'ye indirilmesini önermişti. Yargıtay Başkanı Osman Aslan, 2006'da bu teklifini yeniledi. Buna karşılık Hasan Gerçeker, üye sayısını azaltmaktan vazgeçti; aksine, 2008'de, istinaf mahkemeleri kurulana kadar, geçici bir süre için, Yargıtay'daki üye sayısının artmasını istedi: "Yargıtay'a 3'ü hukuk, 3'ü ceza olmak üzere 6 daire ilave edilsin" dedi. O tarihte, bu talep hükûmet tarafından karşılanmadı. Çünkü Yargıtay üyelerini atayacak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) görüşü, AK Parti iktidarıyla taban tabana zıttı. Zaten AK Partililerin zaviyesinden baktığınızda, Yüksek Yargı, "kurtarılmış bir bölgeydi"; yeni üyelerin ilavesiyle bu sahayı genişletmek istemiyorlardı.
Bugün, ortaya çıkan tablo, (bir yıldan diğerine devredilen dosya sayısının giderek artması, zaman aşımına uğrayan davalar ve kamuoyunda tartışılan son tahliyeler) hükûmeti ilave tedbirler almaya sevk etti. HSYK'nın yeni yapısı işlerini kolaylaştırdı. Artık onlar da, Yargıtay ya da Danıştay'ın üye sayısının artmasında bir beis görmüyorlar. İstinaf mahkemeleri kurulacak; Yargıtay ve Danıştay'ın üye sayısı artacak. Demek daha fazla hâkim ve savcıya ihtiyaç var. Bakalım, Danıştay engeli nasıl aşılacak?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA