Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Cihan Kamer: Altın satışında Suriyeli, Mersin'i birinci yaptı!

Önceki akşam Atasay Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer ve eşi Çiğdem Hanım ile iftarda buluştuk. Yemekte, Fenerbahçe Kulübü'nün de yönetici koltuğunda oturduğundan ekonomiden önce futbol konuşmaya başladık. Ama önce hakikaten altın yıllar yaşayan kuyum sektöründeki son durumu aktarayım.
Cihan Kamer, global krizden Türk kuyumculuk sektörünün çok ciddi etkilendiğini söylüyor. Sektör, iç pazardaki hareketlik nedeniyle biraz rahatlama yaşamış. Kamer, "Krizin etkisiyle kuyumculuk sektöründe tüketici ucuza yöneldi. Hal böyle olunca da takı sektöründeki ihracat küçülmeye başladı" diyor.

İhracat sıfıra düştü!
Kamer, külçe altın ihracatının çok düştüğünü söylüyor ve kendi şirketinden örnek veriyor: "Atasay'ın, 2000'li yılların başında 1100 çalışanı sadece üretimde çalışıyordu. O yıl 14 ton işlenmiş kuyum ihraç ettik. Oysa global kriz yüzünden lüks tüketim bıçak gibi kesildi ve Türkiye'nin ihracatı sıfıra indi. Atasay'da üretimde çalışan sayısı da 250'ye geriledi."
Kamer, yurt dışında sadece külçe altın talebi olduğunu söylüyor. Tüketici talebi düşünce Atasay da yurtdışındaki 9 temsilcilikten 6'sını son iki yılda kapatmış. Atasay'ın 27 yıl önce New York'ta açtığı ofis de kapananlar arasında yer almış. Kamer'in tespitleri şöyle:
Türkiye'de 2 altın madeni firması var. Onların çıkardığı altın ancak iç piyasaya yetiyor. Hurda altınları eriterek yaptığımız külçe altınlar var. İnsanlar 2 yıldır altınlarını ellerinden çıkardı. Şimdi bu da çok azaldı ve külçe altın ihracatı da çok düştü.
İç pazarda özellikle turistlerin yoğun olduğu Antalya, Mersin gibi kentlerde satışlar yüksek. Turistler kendi ülkelerinde değil ama Türkiye'ye gelip altın alıyor. Hatay'dan gelip Mersin'de alışveriş yapan Suriyeliler var. 14 Şubat'ta öyle bir satış oldu ki çok satış yapan Mersin'deki çalışanımıza otomobil verdik.
Krizin olumsuz etkisini azaltmak için iç pazarda mağaza ağımızı genişletiyoruz. Markalaşmaya önem veriyoruz ki rekabetten sıyrılalım.
Kuyum sektöründe daralma aslında 3 yıl önce başladı. Bundan birkaç yıl öncesine kadar yaklaşık 1 milyar dolarlık takı ihracatı yapılıyordu ve bunun yüzde 12'sini tek başına Atasay yapıyordu. Geçmişte iç pazar daralınca dış pazara yönelirdik. Şimdi ise kriz dışarıda, biz de iç pazarı hareketlendirmeye çalışıyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA