Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Türkiye'nin cesur yüreği kim olacak?

Forbes Türkiye ekibi şahane bir işe imza attı yine. Türkiye'nin 'En Zengin 100 Türk' listesini yayınladı. Üstelik bugüne kadar olmadığı kadar çok milyarder vardı listede. Yani geçen yıl toplam servet 87 milyar dolar iken, bu yıl 39 kişinin serveti milyar dolar sınırının üstüne çıkınca, toplam servet de 104 milyar dolar tırmandı.
İsimlerin büyük kısmı bildik isimler. Mehmet Emin Karamehmet, Semahat Arsel, Hüsnü Özyeğin, Rahmi Koç, Murat Ülker, Ferit Şahenk, Şarık Tara, Suna Kıraç, Filiz Şahenk; Ali Ağaoğlu, Erman Ilıcak, Kamil Yazıcı, Ahmet Nazif Zorlu, Ali Metin Kazancı, Deniz Şahenk, Ahsen Özokur, Tuncay Özilhan, Bülent Eczacıbaşı, Mustafa Latif Topbaş, Ahmet Çalık, Sinan Tara, Faruk Eczacıbaşı, Nihat Özdemir diye gidiyor... Liste uzun.
Ama bana son zamanlarda en çok neyin etkilediğini sorsanız, size hiç düşünmeden dünyanın en zengin adamlarından Warren Buffet'ın başlattığı 'Giving Pledge' (bağış sözü) kampanyası olduğunu söylerim.
Duymuşsunuzdur, Buffet servetinin büyük bir kısmını bağışladı ama bunun yetmeyeceğini biliyordu. O nedenle bir gün oturdu ve eline Forbes'un 'En Zengin 400' listesini aldı ve başladı insanları aramaya.
Dünyanın en zengin insanlarından istediği, dünyayı şaşırtacak kadar önemliydi. İlk başta çılgın görünebilir. Ama Buffet bunu kendisi seneler önce yaptığından hiç de çılgın bir fikir değildi. Zenginlerden, "Servetinizin yarısını bağışlar mısınız" sözü almak için yola çıkan Buffet, kimbilir belki de hiç beklemediği kadar çarpıcı bir sonuca ulaştı.
Kime telefon açsa, bu girişime pozitif bakıyordu. Derken, başta çocuk felci olmak üzere en çok da parasızlık ve imkansızlık yüzünden çözülemeyen hastalıklarla mücadele eden Bill ve Melinda Gates de Buffet'ın yaptığını yaptı ve ortaya müthiş bir sonuç çıktı.
Bugün itibariyle dünyada tam 57 milyarder bu harekete katıldı ve milyarlarca dolarlık servetlerinin yarısını bağışlama sözü verdi. En son hatırlarsanız, Facebook'un kurucucusu Zuckerbergz de bu harekete katıldı.
Buffet, bugüne kadar yaptığı açıklamalarda hep şunu söyledi. Servetinin neredeyse tamamını hayırseverlik için kullanıyorsa da çocuklarının yaşam standardından hiçbir şey değişmiyordu. Yani o milyar dolarlar çocuklarının daha muhteşem yaşamasına sebep olmayacaktı zaten. Fakat dünyada, toplumun para harcamasına rağmen gerçek anlamda çözemediği daha zorlu sorunlarla uğraşacak ve insanlık için çok önemli adımların atılmasına yardımcı olacaktı.
Buffet böyle bir girişimde bulunduktan sonra zenginlerin reaksiyonunu Forbes'tan Steve Forbes'a anlatmış ve çok iyi karşılandıklarını söylemiş. Detaylarını bu ay çıkan Forbes Türkiye'den okuyabilirsiniz.
Şimdi ben Forbes Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven önderliğinde hazırlanan Türkiye'nin en zengin 100 listesine bakıyorum ve içlerinden acaba hangisi, Türkiye'de Buffet'ın yaptığına benzer bir çağrıyı yapmak için, tek tek listedeki isimleri arama cesaretini gösterir diye düşünüyorum.
Bu bana hayal gelmiyor. Çünkü müthiş hayırsever bir toplumda yaşıyoruz. Çok zengin olmalarına gerek yok herkes bu ülkede birilerine yardımcı olmak için çaba sarfediyor. Kimisini duyuyoruz, kimisinden haberimiz dahi olmuyor. Ama bunu organize ve çok daha güçlü bir şekilde yapmanın vakti gelmedi mi sizce?
Gerçek bir hayırsever olan Kadir Has yaşasaydı kesin böyle bir hareketi başlatırdı herhalde. Has olmadığına göre, iş dünyasından kim başlatır?
Bana sorarsanız, Rahmi Koç, Murat Ülker, Ferit Şahenk, Bülent Eczacıbaşı ve Hüsnü Özyeğin aklıma gelen ilk isimler. Sizce kim başlatmalı böyle bir hareketi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA