Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kadın vekil sayısı ne zaman artacak?

Bir ekonomi yazarı ve de kadın olarak daha çok kadının iş gücüne katılım oranlarına ilişkin çarpıcı rakamları zaman zaman duyurmaya çalışıyorum ama tabii ki siyasetteki kadın temsiline kayıtsız kalmam beklenemez.
O yüzdendir ki her ne kadar ütopik bulsam da KaDer'in '275 milletvekili' kampanyasına da kayıtsız kalmamış, birkaç cümle yazmıştım.
Neticede kadının yaşamın her alanında erkekle eşit temsilini benimseyen, bu eşitliğe kavuşmak için çaba gösterenlerden biriyim. Önceki gün listeler açıklandığında siyasi parti liderlerinin aday adayları arasından meclise taşımayı düşündüğü isimlere işte bu hassasiyetle baktım. Nedense başta Başbakan Erdoğan ve diğer parti liderlerinden daha çarpıcı bir beklentim vardı. Başbakan Erdoğan, kadına karşı pozitif ayrımcı davrandığını söylediği için bendeki beklenti listelerde daha çok kadın aday olacağı şeklindeydi.
Tahmin edersiniz ki çok mutlu eden bir sonuçla karşılaşmadım. Evet kadın milletvekilliği için aday sayısında bir önceki seçime oranla bariz bir artış vardı ama kadın-erkek eşitliğine hiç ama hiç yakın değildi. Yani kadınlar bir arpa boyu bile yol kat edememiş, siyasi liderlerin projektörüne takılamamıştı.
Son durumu bir kez daha hatırlatmam gerekirse, 2007 yılında 60 kadını aday gösteren AK Parti, bu seçimlerde 78 kadını aday gösteriyordu. Sayı yukarı çıkmıştı ama 550 milletvekili adayının yüzde 85'inden fazlası erkeklerin oluşturması erkek egemen bir ortamı göstermeye yetiyordu.
CHP ise 550 adayından 109'unu kadınlardan oluşturmuştu bu seçimlerde. CHP'nin mevcut 101 milletvekili arasında 9 kadının bulunduğunu düşünecek olursak bu seçimlerde bir hayli yol almış diyebiliriz. Denen o ki bu adayların yaklaşık 38'i seçilebilecek yerlerden gösterilmişti. Ama işte CHP de seçimlere ne yazık ki erkek erkeğe hazırlanıyordu!
MHP ise bu seçimlere 482 erkek adaya karşı sadece 68 kadın aday açıkladı. Üstelik seçilebilecek yerlerden gösterilen kadınların sayısının azlığına dikkat edersek 68 rakamının da bir şey ifade etmediğini hemen anlayabiliriz. BDP de bağımsız aday olarak 13 kadın adayın ismini açıkladı.
Özetle listeler ne yazık ki hiçbirimizi şaşırtmadı. Evet kadınların temsili bir önceki meclise göre artacaktı ama işte dikkat çekecek boyutlarda olmayacaktı bu artış.
KaDer dün bir açıklama yaparak bu durumu, siyasi partilerin alışkanlıklarından vazgeçmediği ve bir genel seçime daha 'erkek erkeğe' gittiği için eleştirdi. Peki haksız mı? Sanırım değil. Dile getirdikleri gibi neticede en iyi ihtimalle TBMM'de 550 milletvekilinin ancak 110 tanesi kadın olabilecek.


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA