Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Arkeolojiye para bulmak için her kapıyı çalıyor!

Rakamlar ortada. Türkiye'de 2000'li yıllarda arkeolojik araştırmalara, kazılara ayrılan bütçe 1 milyon lira! 2004'e gelindiğinde bu rakam 14 milyon liraya çıkmış. 2010 yılında ise tam 31 milyon lira arkeoloji için harcanmış.
Arkeolojiye ne yazık ki gecikmiş bir değer veriyoruz ve tabii ki hiç yeterli değil. Ama sanıyorum son yıllardaki gelişmeleri de arkeolojiyi özel olarak seven bir kültür bakanımızın varlığına borçluyuz.
Geçen gün minicik bir delikten güçlükle içine girmeye çalıştığı anıt mezarda çekilen fotoğraflarına bakarken bile benim yüreğim sıkıştı. Ama bakan müthiş heyecanlı, arkeolojide yeni bir gelişme mi var neredeyse hemen atlayıp gidiyor.
Anıt mezarla ilgili küçük bir hatırlatma yapmak da isterim değerli okurlar için. 2 bin 400 yıllık mezar, Muğla'nın Milas ilçesinde hazine avcılarının soygunu sonrası gün yüzüne çıkmıştı. Karia Satrabı Mousoleus'un babası Hekatommos'a ait lahitin ne yazık ki çevresindeki pek çok tarihi eser çalınmış ya da başka yerlere götürülmüş. Bakan Günay, şimdi nerelere neler götürülmüş hepsinin tespitini yaptırıyor, hayali orada dünya çapında bir müze açmak.
'Eskisi gibi değil. Benim arkeolojiye olan ilgim hocaları da heyecanlandırıyor. Onlar da çekinmiyor ve sürekli beni arıyorlar' diyor .
Ertuğrul Günay sık sık bu önemli anıt mezarın olduğu Milas'a gidiyor ve mezarın çevresindeki binaların kamulaştırılması dahil her türlü detayla uğraşıyor.
Peki 2011 yılında durum ne? Ne kadar bir bütçe ayrıldı diye merak ediyorum ve Günay'dan öğreniyorum ki şu ana kadar harcanan para 20 milyon lirayı bulmuş. 'Geçen yıldan az olmayacak, şimdi para arıyorum' diyor Bakan Günay.
Açıkçası gündemimiz ve önceliklerimiz bambaşka olduğu için yeteri kadar değer veremediğimiz güzel gelişmeler oluyor. Arkeolojide üzücü pek çok olay yaşansa da müthiş olaylar yaşanıyor. Bir kere görmeye doyamadığım muhteşem Çingene Kızı'nın özel bir odada sergilendiği Gaziantep'teki Zeugma Müzesi'nin resmi açılışını 9 Eylül'de Başbakan Erdoğan yapıyormuş. Bakan Günay'ın davetiyle bir grup gazeteci gidip görmüştük müzeyi. Muhteşem olmuş, insan nereye bakacağını şaşırıyor içerde.
Ertuğrul Günay, bakım bahanesiyle 95 yıl önce yurtdışına çıkartılan ve sonunda geçen ay Almanlardan alınarak Türkiye'ye getirtilen Boğazköy Sfenksi ile de yakından ilgili. Günay, şu anda İstanbul'da restore edilen Boğazköy Sfenksi'nin de Hatuşa'da Boğazköy Müzesi'nde yerine konacağını müjdeliyor.
Ne güzel ki Türkiye'nin dört bir yanında buluntuların çıktığı şu günlerde, yeni bir gelişme duyar duymaz uçağa atlayıp giden bir bakanımız var. O nedenle geçmişte yapılan hataların artık yapılmayacağına ya da daha dikkatli olunacağına olan inancım var benim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA