Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Mustafa Koç: 60 yaş kuralı geçerliliğini yitirdi

a Haber'de yayımlanan İş'te Hayat programıma konuk olan Mustafa Koç ile aramızda 60 yaş konusunda ilginç bir diyalog geçmişti. O gün aslında, Koç'un holdingde bu kuralı bozacağının net ifadelerini almıştım. Önceki gün meslektaşım Songül Hatısaru, 60 yaşını doldurduğu için emekli olması beklenen Koç CEO'su Turgay Durak'ın görev süresinin uzatıldığını yazınca; yaz ortası Mustafa Koç ile yaptığım sohbeti hatırladım.
Yine yaz ortası Rahmi Koç, emeklilikte çok daha fazla çalışmaya başladığından söz etmişti. Mustafa Koç'a babasının bu sözlerini hatırlatıp, ilerisi için kendisinin nasıl bir emeklilik planı, hayali olduğunu sordum.
İşte Koç ile aramızda geçen o diyalog:
Mustafa Koç: Babam sevdiği için tabii kopamıyor. Tabii 40-45 yıl bir kuruma bağlı ve bu kadar emeği geçmiş bir insanı ordan kopartmak mümkün değil.
ŞK: Sizi de mi kopartamayacağız acaba?
MK: Kopartmak mı istiyorsun?
ŞK: Yok ondan değil. Zamanı geldiğinde. 60 yaş kuralı koyduğunuz için söylüyorum.
MK: 60 yaş kuralı da bence bu devirde geçerliliğini kaybetmeye başladı. Çünkü 60 yaşındaki insanlar, sağlıkları elverdikçe çok verimli olabiliyorlar. O yüzden o paradigmayı da belki kırmak lazım.
ŞK: Manşet veriyorsunuz. Çok önemli bu söylediğiniz.
MK: Ben buna kalben inanıyorum.
ŞK: Yani Koç Holding'de bu kural değişebilir o zaman?
MK: Burada tabii istisnalarla hareket etmek lazım, duruma göre yani.
ŞK: 60 yaş artık orta yaşa doğru gidiyor.
İnsanların en dinamik ve kendini en iyi hissettiği yaşlar...
MK: Tabii. Belki 20 sene sonra 60 yaş hiç konuşulmayacak.
ŞK: 80'e tecrübeli dediğimiz yıllardayız artık.
MK: Ayrıca işin sahibi, ortağı olan bir insan olarak; hani ben 60 yaşımda şapkamı alacağım gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını da gayet iyi biliyorum.

Gitmek zorunda kalanlar...

Mustafa Koç, hakikaten de geçerliliğini günümüz dünyasında yitiren bir kuralı esnetmeye başladı. Meslektaşım Şeref Oğuz'un söylediği gibi zamanında Koç üst düzey yönetimini dinamik tutan bu kural değişen rekabet koşulları yüzünden artık Koç'a dezavantaj oluşturmaya başladı.
Ekonomi dünyasını yakından takip edenlerin bildiği gibi Koç Grubu, yetişmiş beyin gücünü bu kural sayesinde rakiplere kaptırmaya başlamış ya da o beyinler grup dışında kalmışlardı. Hatırlarsanız, böyle bir kuralla kendini sınırlamayan örneğin Mehmet Ali Berkman önce danışmanlık şirketi kurdu, ardından da Dinçkök Grubu'na CEO oldu. Başka bir örnek de Bülent Özaydınlı. Koç'un sıçrayarak büyüdüğü dönemin bu yöneticisi şimdi, bir dönem Koç içinde yönettiği markanın yani Migros'un hem ortağı oldu hem de 60 yaş üstü yöneticisi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA