Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Merkez Bankası Dosyası

Bugün, gözler Merkez Bankası "Para Politikası Kurulu"nda... Güncel gelişmelerin peşinde koşanlar açısından Kurul'un kaç puan "faiz indirimi" yapacağı oldukça mühim. Piyasa oyuncuları indirim borsası kurmuş durumda. Mütevazı tahminler 0.25 puandan başlıyor, iddialı olanlar 1.5 puana kadar çıkıyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın geçen hafta güçlendirdiği "ölçülü faiz indirimi" sinyali nedeni ile kısa vadeli fonlama maliyetinin 0.50 puan aşağıya çekilmesi muhtemel görünüyor.
Bu arada yaman bir çelişki dışa vuruyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "yüksek faize karşıyım" açıklamasına kadar, piyasada faiz indirimi konusunda neredeyse yaprak kıpırdamıyordu. Halihazırda faiz indirimi beklentisi üzerine yorum yapanların ezici çoğunluğu, Başbakan'ın beyanlarını, "Merkez Bankası bağımsızlığına müdahale olarak" sunmaya çabalıyordu.
Gelinen noktada ne oldu? Başbakan, görüşlerini ifade etmesinin "politika araçları bağımsızlığı" ile ilgisi olmadığını anlattı. Başkan Başçı ise faiz hadlerindeki ısrarının gerekçelerini sıraladı. Siyasetçiyi yeterince ikna edemediyse bile "faiz indiriminin yol haritasını" çizdi. Demek ki neymiş? Faiz indiriminde bir marj varmış. Merkez Bankası kararları da sorgulanamaz değilmiş.

***

Yeri gelmişken... Merkez Bankası'nın şok faiz artırım kararı öncesinde Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki kritik toplantıda son kertede kimin neler söylediği elbet kamuoyuna aktarılacak. Önden yüklemeli faiz artırım kararını çoktan alıp, Başbakanlık'ta renk vermeyen teknisyenlerin, hangi siyasi akıl ve destekle hareket ettiği de ortaya çıkacak. Eskiden IMF üzerinden verilen ayarla ekonomiyi yönetenlerin, IMF'siz ne kadar zorlandıkları, nihai çare olarak Merkez Bankası'nı IMF'nin yerine ikame ettikleri de anlaşılacak. Bunun için biraz sabır ve zamana ihtiyaç var. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı tutanakları okunduğunda, Banka'ya fiyat istikrarı ile birlikte eş anlı tarihi görevler de tanımlandığında eski defterler bize çok şey söyleyecek!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA