Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Rakamların efendisi

Avrupa'da görünüm; reçeteye direnenin gönderildiği bir yapı arz ediyor. Batı demokrasisinin bu "post modern" sürümünde, kamuoyunun desteğiyle gelip, bunu kaybedince gitmek, arkaik olmaya başladı.
Kamuoyu belki hâlâ "gerek şart" olabilir fakat yeter şart; ekonomik parametreler yani "rakamlar" ve bu "rakamların efendisi" finans baronlarının da sizi tutması... Değilse, en gözde lider olsanız dahi, partiler üstü bir hükümet ve teknokrat başbakan ile değiştiriliyorsunuz.
İspanya, Portekiz, İrlanda, Yunanistan ve şimdi de İtalya... Belli ki "dokunuş" bu 5 ülkeyle sınırlı kalmayacak. Zira "bu defa farklı" ve ortalık "günah keçisi" dolu. Reçete diye önerilen, sosyal devlet harcamalarını sıfırlayan, katı bütçe disiplini ve harcamaları adeta durma noktasına getiren "ölüm perhizi".
İyi de; reçete doğru mu? Reçete; "teşhis"in bitip, "tedavinin şekillendiği" noktada devreye girer. Eline tutuşturulmuş ise artık teşhisin doğruluğunu sorgulama zamanı da geçmiş demektir.
Bugün "uymayanın" değiştirildiği "reçete", belki "doğru" olabilir... Nitekim, "daha fazla harcamayı" öngören ABD dahi "kesinti"yi seçiyorsa, "ölüm diyeti" daha uygun çözüm olabilir.
Fakat sorun; zamanlamaya dairdir ve "yapılacaklar" ile "yapılmayacakları" içeren reçetenin rakamları, daha şimdiden yetersiz kalmış gibi görünüyor.
Bu yetersizliği, son 3 ayda AB kurtarma paketinin önerilen "nominal" büyüklüğü üzerinden izlemek mümkün. 6 ay önce 500 milyar euro idi bugün 3 trilyon euro dahi "yetersiz" sayılıyor. Hele ki karar alma süreçlerindeki yavaşlık, belli ki Avrupa'da işlerin, "fiili iflas" olmadan düzelemeyeceğini gösteriyor.
Peki bundan bize ne? Euro irtifa kaybeden balon gibi düşüyorsa, bugün Drahmi'si yarın Pezo'su veya diğer ağırlıkları atarak, AB parasını gökyüzünde tutmak mümkün müdür? Bilmiyoruz ama yakında göreceğiz.
Türkiye üzerinden bakınca görünen, AB'nin ekonomik kışının sanıldığından uzun süreceğidir. Bu da bizim için 5'inci vitesten 4'e inmek değil, belki de 3'e ve gelişmelere bağlı olarak 2'nci vitese inmeyi gerektirebilir. Tabii ki Türkiye'ye gaz verecek yeni bir zenginlik alanları bulamaz isek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA