Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Zincirleme tahrik!

Neler oluyor? Bazı bankalar ne yapmaya çalışıyor? Başbakan'ın "faiz lobisiyle ilgili sert ve köşeli tedbirler alacağız" açıklaması ardından, ekonomik gerekçelerle bağdaşmayan adımlara tanık oluyoruz.
Öncelikle yüz binlerce esnafın pos cihazlarına ilişkin vade ve komisyon oranlarını artırdılar. Akabinde kredileri geri çağırmaya başladılar. Yetmedi, faizi "tezgâh altına" çekiyorlar. Temerrüt faizlerini de katlamaları, teğet geçen krizin piyasalara "dikey" kesişimi gayretindeler.
Peki bu olup bitenleri "piyasa dinamikleri" ile açılayabiliyor muyuz? Zor!.. Zira vadeyi ve temerrüdü 2'ye, komisyonu 3'e katlayacak bir piyasa hareketi yok. Notu kırılan Fransa idi diye biliyorduk biz. Meğer bizim faiz lobisi, esnaftan başlayarak piyasanın notunu kırıvermiş.
Peki neden zincirleme tahrik? Anlatalım: Eğer siz bir-iki aksamayla krediyi geri çağırır, esnafı ödeme sıkıntısına sokarsanız, imkânı olmayanın yanında imkânı olanı da "ödememe" veya "geciktirme" döngüsüne sokmuş olursunuz. Bu bir kez tetiklenince, piyasayı "kaos havası" kaplar.
2008'de kendilerini güvene almak için benzer adımları atanlar, ekonomi daralıp şirketler zora girerken, "kâr rekorları" ile övünüyordu. Bugün yapılan, bunun da ötesinde... Başbakan'ın "köşeli ve sert" tedbirlerine davetiye çıkarırcasına piyasaya "ağır tahrik" söz konusu.
BDDK, Rekabet Kurumu, Bankalar Birliği... Bu zincirleme tahrik, maaş promosyon kartelinden daha mı masum? Güçlü finans sektörüne evet ama "finansal tiranlara" hayır!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA