Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

TÜSİAD'ın Erbil açılımı

Hafta başı Erbil'deydik!.. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner ve ekibinin 14 Ekim'de ziyaret edeceği söylendi. TÜSİAD üyeleri Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ve bakanlarla görüşecek.
Hayırlı olsun. Barzani'nin derdi belli... Başta Koç olmak üzere Sabancı, Doğuş, Oyak, Çalık ve Zorlu Grubu'nu Erbil'de görmek istiyor. İstanbul'un bir ilçesi bile olamayacak kadar küçük, 1 milyon 200 bin nüfuslu Erbil'de TÜSİAD üyeleri ne yapacak?
Petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgilenip, kontratlara mı bakacak? 3 milyon ton çimento ihraç ettiğimiz bölgeye çimento fabrikası mı kuracak? Ya da elektrik ve doğalgaz altyapısı için anlaşma mı imzalayacak?
Erbil'in ölçeği TÜSİAD üyelerine "dar" gelir... Kürt Bölgesi'nde TÜSİAD üyelerini bekleyen, büyük bir pasta yok. O halde Boyner ve ekibi niye Erbil yolcusu? Yanıt çok basit.
TÜSİAD, Kürt sorununun çözümünde, "Siyasi aktör olarak ben de varım!" demek istiyor. Rotayı Erbil'e bu yüzden çevirdi. Buna TÜSİAD'ın "Erbil açılımı" derler. Bugüne kadar Kürt sorunu konusunda en sert eleştiri ve açıklamalar hep TÜSİAD'dan geldi. Haklı olarak çözüm sürecinde de bu etkinliğini kimseye kaptırmak istemiyor.

***

Türkiye'nin önde gelen holdinglerini çatısı altında toplayan TÜSİAD, yaratılan katma değerin yüzde 60'ını sağlıyor.
Her şeyden önce üyeleri sanayiciihracatçı... İhracatın yüzde 60'ı, ithalatın yüzde 30'u onların...
Böyle bir gücün, taşın altına elini sokması elbette önemli. Sorunu güç çözer, güç paradır... TÜSİAD'ın toplumsal sorunların tespiti ve çözümüne yönelik gücünü görmek için geçmişe kısa bir yolculuk yapmak gerekiyor. Dernek, yaptığı çıkışlarla zaman zaman siyasilerin boy hedefi de oldu. Mesela, Doğu Ergil'e hazırlatılan "Kürt raporu" ve Diyarbakır gezisi.
Rapor, o dönem MHP'nin genel başkanı olan Alpaslan Türkeş'i çok kızdırmıştı. Türkeş, Sakıp Sabancı'ya sert bir çıkış yaparak, "Ağa çizmeyi aşma" demişti. O günden bugüne TÜSİ- AD açısından hiçbir şey değişmedi... Sadece siyasi anlayış değişti.
Kürt realitesini gören bir siyasi anlayış işbaşında.
Siyasetçi-sanayici el ele...
Ne mutlu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA