Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Ananın sesi

Irak krizinin perde gerisinde ne yatıyor? Suriye'de sular durulacak mı? Okuyucularımız komşularımızdaki gelişmeler hakkında bilgi almak istiyor. Haksız değiller.
Patlayan silahları, akan kanı, siyasetçilerin söz düellosunu yazıp çiziyoruz. Böylesine bilgi kirliliği içinde olup biteni anlamak kolay mı? Balık hafızalı olmayalım.
Tarih tekerrürden ibaret!
Yaşadığımız coğrafyada ilk petrol anlaşmalarının yapıldığı 100 yıl öncesinde yaşananların bugünden farkı var mı? Acaba Osmanlı imzalanan petrol anlaşmalarından niye hep uzak tutuldu?
ABD'nin Irak'ı işgali ile başlayan enerji paylaşım kavgası ne yazık ki henüz bitmedi. Irak'ta petrol, gaz var. Sahra altı Afrika'da güneş enerjisiyle elde edilen elektrik Suriye'ye bağlanacak ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacak. Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz aranıyor.
Kısacası bölge enerjide yeni gelişmelere gebe.
Su akar, Türk bakar!..
Zamanında İngilizler bu sözü çok sevmiş; galiba bugün Norveçliler bayılıyor! Dört yıldır, "Petrol akıyor, Türk bakıyor" diyorlar.

***

Biz, 2008 de PKK ile Norveç'in başkenti Oslo'da görüşmelere başlarken, Norveç şirketleri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'yle masaya oturup, büyük petrol sahalarıyla ilgili anlaşmaları imzaladı. Güneydoğu sınırımıza 20 km uzaklıktaki Zaho'daki sahadan çıkan çok kaliteli günlük 35 bin varil petrol Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı ile dünyaya taşınıyor.
Bu, bizim petrol ihtiyacımızın büyük bölümünün karşılanması demek...
Ah, aah!..
Çok çok önceden Erbil'deki otellerin üst katlarını kapatıp birebir pazarlık yürüten BP, Shell, Exxon Mobil ve Norveç'in dev enerji şirketleri anlaşmaları imzalarken nedense Türkiye'ye bir anda terör geri dönüverdi! Biz, Dağlıca, karakol baskınları ve terörle boğuşurken, onlar petrol sahalarında sondaja başladı.
2008 o yüzden çok kritik.
Süreci iyi analiz etmeliyiz. Birileri bizi engelliyor! Artık bunu fark etmeliyiz. Paranın izini takip et gerçeği bulursun derler. Paranın izinde petrolün karası var, o da enerji.
***

Norveç, demokratik geleneği güçlü bir ülke. Hâlâ dünyanın en büyük silah üreticilerinden biri. Buna rağmen İsveç'le beraber Nobel Barış Ödülü'ne evsahipliği yapıyor. Adına ödül konulan sanayici, bilim adamı Alfred Nobel, dinamiti bulan, Avrupa'da ve Rusya'da doksan yerde silah fabrikaları kuran, Bakü petrolüyle servet yaratan bir işadamı.
Çelişkinin de adresi.
Norveç üstelik petrol ve gaz zengini bile değil! Sadece Kuzey Denizi'nden petrol çıkartıyor.
Dünyanın neresinde olursa olsun, petrol ve gaz arayan her şirketini finanse ediyor.
Şirketleri de arama yaptıkları bölgede yerlilerle ortaklık kuruyor. Yaratılan bu model enerji açlığı çeken her ülke tarafından yakından takip ediliyor.
Toplumsal zenginlik yaratmanın tek yolu terörü çözmek. Çözümün adresi Oslo filan değil. Diken battığı yerden çıkar. Çözümü yine kendi toprağımız olarak görmeliyiz. Artık başkalarının ipiyle kuyuya inmemeliyiz. BDP milletvekilleri ABD'de. Terör konusunda ne dediler acaba? Sezen Aksu, "Silahları yandırın arşa gahsın tütsüsü" demiyor boşuna!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA