Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Taş atan çocuklara müjde

Aylardır "taş atan çocuklar" meselesi tartışılıyor. Konu her açıdan önemli ve acil, rakamlar ise çarpıcı. Düşünün 2006'dan bu yana 28 bini aşkın çocuk sorgudan geçirilmiş. Şu anda 400'e yakın tutuklu çocuk var.
Bir ülke, kendi çocuklarını küçük yaşta terör suçlamasıyla yargı önüne çıkartıyorsa orada bir değil birden çok problem olduğu çok açık.
Geçtiğimiz günlerde AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ yasanın Meclis'e geldiğini, alt komisyona gönderildiğini açıkladı. Önümüzdeki pazartesi bu açıdan yeni bir başlangıç olabilir. Çünkü o gün Meclis alt komisyonu konuyla ilgili raporunu hazırlayacak. Salı günü de Adalet Komisyonu'na gönderecek... Çarşamba günü ise Meclis Genel Kurulu'na...
Süreç hızlanmış görünüyor. Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları adına konuyu yakından izleyen Avukat Mehmet Uçum'la konuştum. Uçum, Adalet Çağrıcıları olarak mevcut metinde değişiklikler yapılmasını istediklerini söyleyip, ekledi:
"Biz umutluyuz. Bu haliyle yasanın 1 Temmuz'dan önce çıkmasınıbekliyoruz. Ama bizim önerdiğimiz değişiklikler kabul edilirse belki süre biraz uzayabilir ama yine de 15 Temmuz'u geçmez. Her iki halde de bu yasa önümüzdeki günlerde mutlaka çıkacak."
Şiddetin yeniden yükseldiği bir süreçte Meclis'in çıkaracağı bu yasa çocuklarımızı şiddetin kucağına atmaktan kurtardığı gibi demokratikleşme adına da önemli bir adım olacak.
Bir süre önce Öcalan'ın üç avukatıyla bir araya gelmiştim. Terörün yeniden başlamasından silahların bırakılmasına kadar bir dizi konuyu konuştuk. O arada atılan demokratik adımların bir anlamı olup olmadığını sordum. Avukatlardan biri şöyle diyordu:
"Her demokratik adım kuşkusuz çok önemlidir. Mesela taş atan çocuklar yasasının çıkması önemli bir yumuşama nedenidir. O bile hâlâ çıkmadı."
Önümüzdeki hafta "Taş atan çocuklar" yasasının çıkması siyaseten yumuşama yarattığı gibi açılım sürecinin de kesilmediği anlamına gelecek.
Peki, bu yasanın çıkması Türkiye'ye ne kazandıracak?
Cevabı Adalet Çağrıcıları adına Avukat Uçum veriyor:
"Bir kere yaklaşık 400 kadar TMK mağduru tutuklu çocuğun önemli bölümü serbest bırakılacak. Kalanların da cezalarının çok azalmasını bekliyoruz. Çocuklarla ilgili atılan bu adımın aslında barış konusunda sosyal psikolojik ortama olumlu bir etki yapacağına inanıyoruz. Tabii en önemli etkiyi Türkiye'de çocuk hukuku bakımından yapacak. Çok önemli bir adım. Bugün Kürt çocuklarını mağdur ediyor ama aslında bütün çocukları tehdit eden bir düzenlemedir bu. Belki bir sonraki adımda da çocukları tümüyle TMK kapsamının dışına çıkarırız. Üçüncü adımda da TMK'sız bir hukuk düzenine geçeriz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA