Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

'Fener'in şampiyonluğu, Beşiktaş'ın kupası gider'

Fenerbahçe'nin odağında olduğu "şike operasyonu" giderek boyutlanıyor... Nereye gideceği de az çok belli oldu. Sporun "Ergenekon"u diyebileceğimiz bir sürecin daha başındayız.
Tutuklamalar işin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor ama asıl çarpıcı olan ve altı çizilmesi gerekeni Aziz Yıldırım ve Aykut Kocaman söyledi.
Radikal gazetesinin verdiği habere göre Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, çevresine çok konuşulacak şu tespiti aktarıyordu:
"Gördüğüm kadarıyla ihale benim üzerime kaldı. Beni harcamak istiyorlar, her şeyi benim üzerime yıkmaya çalışıyorlar; ama konuşursam herkes yanar. En başta da..."
Anlaşılan konuşulacak çok şey var ve başı yanacak çok insan var. Siyasette sık söylendiği gibi "Cin şişeden çıktı" ve sporu kirleten ilişkiler ağına dokunuldu. Bundan sonra geri dönüş mümkün değil.
Mümkün değil çünkü kirli ilişkiler herkesi esir almış durumda... Bunu da en açık biçimde futbol dünyasında saygınlığıyla bilinen Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman söylüyor;
"Daha önce de söyledim, Türk futbolu her alanda çökmeli ve yeniden inşa edilmelidir. Yapısı itibariyle futbolumuz yanlış zemindedir. Bunu son olaylarla bağdaştırarak söylemiyorum.
Yanlış anlaşılmasın. Büyük Türk futboluna baktığınız zaman zemin hakikaten bataklık."
"Futbol her alanda çökmeli ve yeniden inşa edilmeli"
içinden geçtiğimiz süreci en iyi özetleyen tespit bu...
Geç de olsa Türkiye, tıpkı siyaset ve idari yapısında olduğu gibi futbolda da değişimin gerekliliğini anladı.
Artık muvazzaf generallerin tutuklandığı, eski kuvvet komutanlarının cezaevine konulduğu yeni bir Türkiye var.
Kirli ilişkiler üzerine kurulu "kâğıttan kaplan" imparatorluklar dönemi geride kalıyor.
Önceki gün konuştuğum, spor camiasını da iyi bilen bir işadamı şöyle diyordu:
"Bu tutuklamalar Fenerbahçe'nin küme düşeceğini gösteriyor. Beşiktaş'ın da elinden kupa alınacak. Ama asıl bundan sonra ne olacağına bakmak gerekiyor. Eğer açıktan para ödemeleri incelemeye alınırsa çok sayıda insanın başı yanar..."
Milyarların döndüğü devasa bir futbol pazarından söz ediyoruz. Hiçbir denetimin olmadığı, kimsenin hesap vermediği bir futbol düzeni bu... Aslında eski Türkiye, baştan sona bir yenilenme ihtiyacı içinde... Şeffaf, hesap verebilen ve hesap soran yeni bir dönemin eşiğindeyiz. Geçmişe takılıp kalan, kendisini yenilemeyen kurumların işi gerçekten zor...
Milyonlarca taraftarı olan kulüpler bu geçiş sürecinde ağır bedeller ödeyecek, bu çok açık.
O kulüpleri asıl büyük yapacak olan da bu süreci bir şansa dönüştürmeleri.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA