5 günlük hava durumu
6 Mayıs 2012 Pazar
MAHMUT ÖVÜR
Yazıyı Dinle
Bu haberin ses dosyası henüz hazır değil.
İletişim
SMS: MOV yaz boşluk bırak mesajını yaz 4122'ye gönder. (1,60TL) MH:02165317373
BUGÜNKÜ TÜM YAZILARI
Stockholm'deki Türkiye
Osmanlı'nın Demirbaş Şarl'ı

Stockholm'deki Türkiye

-stockholm-

İkinci kez geldiğim İsveç'in başkenti Stockholm'de, havaalanında arabaya binerken rehberimiz uyarıyor: "Burada kurallar çok önemli. İster önde ister arkada oturun, kemer takmazsanız şoför değil siz yüksek ceza ödersiniz. "
Dünyanın gelişmişlik derecesi en yüksek kentlerinden birindeyiz. Yanımda oturan arkadaşım şöyle diyor:
"Kanunları ve kuralları uygulayan ülkelerin geliri de artıyor. Boşuna kişi başına milli gelirleri 50 bin dolar değil..."
Stockholm'de ilk kez Anadolu Kültür Festivali düzenleniyor. Dialog Slussen isimli kurumun düzenlediği festivale Türkiye'den aralarında AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Hüseyin Tanrıverdi, Muhammet Çetin ile CHP'den Adnan Keskin gibi çok sayıda milletvekili de katılıyor.
Bu festival, ilk olması kadar Türkiye'den üç önemli şehri, İstanbul-Konya ve Mardin'i öne çıkartmasıyla da farklılaşıyor... Bunun birkaç nedeni var ama en önemlisi her yıl 500 bin İsveçlinin Türkiye'ye turist olarak gitmesi. Bildikleri sadece Antalya ve Bodrum... İstanbul bile gündemlerinde yok.
Dialog Slussen yetkilisi Kubilay Altan amaçlarını şöyle anlatıyor: "
40 yıldır bizim insanlarımız burada. Ama bugüne kadar Türkiye'nin kültürünü yeterince tanıtamamışız. Bizler de bunu bir eksiklik olarak gördüğümüz için böyle bir festival yapmaya karar verdik. Geçen sene ABD'de Los Angeles'ta yapılan festivali de kendimize model olarak aldık."
Bir süre açılış törenini izliyorum. İsveç'teki Türkiye denince akla Süryaniler ve Konya'nın Kulu ilçesi geliyor. Süryanilerin sayısı 100 bini aşıyor, bir o kadar da, çoğu Kululı Türkiyeli var.
Türkiye'den göçmek zorunda kalan Süryaniler İsveç'te önemli bir toplumsal güç haline gelmiş... Üç milletvekilleri, TV'leri, gazeteleri, hatta futbol takımları bile var. Ama hâlâ doğdukları topraklara hasretler...
Türkiye uzun yıllar içinde küstürüp gönderdiği Süryanileri yeniden kazanmak için çaba harcıyor. Aslında onlar da değişen Türkiye'yi yakından izliyor ve dönüş sinyalleri veriyor ama hâlâ zorla el konulan arazilerini alıp alamayacakları konusunda kaygılılar.
Bu kaygıyı AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek'e iletiyorum.
"O sorunu büyük oranda azınlıklarla ilgili mülk yasası halletti. Sanıyorum ondan haberleri yok. Türkiye'nin bu tür sorunları halledecek gücü var."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın

Yazarın Önceki Yazıları
AK Parti yenilendi, peki CHP? ( 18.06.2013 )
Gezi'ciler siyaset meydanında ( 16.06.2013 )
Gezi'den Ortadoğu'ya bakmak ( 15.06.2013 )
Gezi için plebisit yapılmalı mı? ( 14.06.2013 )
AK Parti 'kaybedenleri' görmedi ( 13.06.2013 )
Siyasetle cevap Gezi'yi normalleştiriyor ( 11.06.2013 )
Gezi'de kimler neden yok? ( 09.06.2013 )
Gezi'de "Yeni Türkiye" var mı? ( 08.06.2013 )
Yeni kuşağın bildirisi bu mu? ( 07.06.2013 )
Birleştirici demokrasi ve sivil toplum ( 06.06.2013 )
Sosyal Medya' nın En Çok Paylaşılanları
ÜCRETSİZ SABAH BÜLTEN ÜYELİĞİ

Üye olun, son dakika haberleri e-postanıza gelsin.

Adı Soyadı :
E-posta :
Üye Ol