Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk gezisinin ilkleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk yurtdışı gezisi için yola çıktığımızda bir başka ilki daha yaşıyorduk.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne ilk kez cumhurbaşkanlığı için hazırlanan ve "Air Force One" diye anılan 330 Airbus uçağıyla gidiyoruz.
Atatürk Havaalanı'nda uçağa bindiğimizde ilk dikkatimi toplantı salonu çekiyor.
Cumhurbaşkanı veya Başbakan, hangisiyle bir geziye katılsak, gazetecilerle buluşma, yer darlığı nedeniyle bir sıkıntıya dönüşüyor ve inanılmaz bir sıkışma yaşanıyordu.
Yeni uçağın orta kısmı bir toplantı salonu olarak düşünülmüş. Kuşkusuz devlet başkanları ve başka heyetler için düşünülmüş olabilir ama en çok kullananların gazeteciler olacağı çok açık. Büyüyen ve bölgesinde etkin olan bir Türkiye'ye çok yakıştı.
Kuzey Kıbrıs'a adım atar atmaz da bir ilke tanık olduk. Ercan Havaalanı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve onu karşılayan KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu karşılamaya gelen Kıbrıslılara kürsüden kısa bir konuşma yaptılar ve hızla oradan ayrılıp Dr. Fazıl Küçük'ün kabrine gittiler.
Orada Kıbrıs'taki bir ilke tanık olduk. 9 aydır tek damla yağmur düşmeyen Kıbrıs'a yağmur yağıyordu. Hem de sağanak bir yağmur.
Kıbrıslıların tepkisi görülmeye değerdi.
İlk tepkiyi rehberimiz verdi: "İnanın 9 aydır tek damla yağmur yağmadı.
Cumhurbaşkanımız uğurlu geldi.
"
Oradan KKTC dendiğinde akla gelen merhum Rauf Denktaş'ın kabrine girildi. Oraya giderken yol boyu yağmur dinmiş, klasik Kıbrıs sıcağını hissetmeye başlamıştık.
Denktaş'ın kabrine çelenk konulduğu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görmeye gelen Kıbrıslılarla sohbet ettim. Biri şöyle diyor: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok seviyoruz.
Buraya gelirken bereket getirdi.
"
Oradan ayrılıp gezinin ilk konukları gazeteciler, Hasan Karakaya, Ali Bayramoğlu, Ahmet Taşgetiren, İsmail Kapan, Murat Kelkitlioğlu, Kurtuluş Tayiz ve Ergun Diler'le birlikte Lefkoşa'da bir kafeye gidiyoruz.
Kafenin bahçesine tam oturduğumuzda bu kez yağmur yine bastırıyor. Hasan Karakaya ve Murat Kelkitlioğlu ile birlikte inadına bahçede oturup Kıbrıs yağmurunu izliyoruz.
Hasan Karakaya, Kıbrıslıların yağmur sevincini görünce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk İstanbul belediye başkanlığı günlerini hatırlatıyor: "Bereket getirdiği doğru, o zaman da göreve geldiğinde yağmur yağmıştı..." Cumhurbaşkanı Erdoğan, cumhurbaşkanlarının geleneğini sürdürdüğü ilk ziyaretinde Kıbrıslılara seslenirken sıcak mesajlar da verdi: "Her zaman olduğu gibi ilk ziyaretimi KKTC'ye yapmak suretiyle hamdolsun yolculuğumuzun resmi diplomatik sürecini de KKTC'den yapmış oluyoruz.
Ana ile yavrunun buluşması ne kadar anlamlıysa, buradaki buluşma da o kadar anlamlıdır. Yapacağımız görüşmelerde KKTC'nin bu zamana kadarki dik duruşunun uluslararası camiadaki yerini dertleşeceğiz...
"
Erdoğan'ın KKTC ziyaret bir anlamda simgesel... Ancak 2014 yılı içinde hızlanan görüşmelerle Kıbrıs meselesinde yeni bir eşiğe gelindiği de biliniyor. Belki de bu yüzden KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu şu mesajın altını çiziyordu: "Umarım herkes, Erdoğan'ın buraya yaptığı ziyaretteki mesajı alır."
Erdoğan, Kıbrıs'ta sadece Eroğlu ile değil, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve muhalefet partileriyle de görüşecek.
Kuzey Kıbrıs'a yapılan ilk gezinin, sorunun çözümüne nasıl bir katkı sunacağını ve ivme kazandırıp kazandırmayacağını belki dönüş yolunda öğreneceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA