Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Tarihteki en büyük geri çağırmalar

Otomotiv sektöründe geri çağırma olayları sıkça yaşanır. Bunların büyük bir çoğunluğu küçük boyutlarda olduğu için dikkat çekmez, unutulur gider. Ama bazı geri çağırmalar, skandala yol açar ve olaya karışmış şirketleri sarsar. Otomotiv tarihinde bugüne kadar yaşanmış en büyük geri çağırma operasyonunu Firestone ve Ford yaptı. Bu iki firmaya şimdi de dünyanın bir numaralı otomotiv şirketi Toyota eklendi.
Ford 70'li yıllarda Pinto modelinin benzin deposunun patlayabileceği endişesiyle, bu modelini geri çağırdı. Ford'un geri çağırdığı araç sayısı 1.5 milyon adet oldu.
Lastik üreticisi Firestone ise 2000'de 6.5 milyon lastiği geri çağırdı. Bu operasyon araçlarında en çok Firestone lastiği kullanan Ford firmasını da yaktı. Bu operasyonun Ford'a maliyeti 2.5 milyar doları buldu.
Gaz pedalında yaşanan sorun nedeniyle 8 milyon adet aracı geri çağıran Toyota ise otomotivde en büyük geri çağırma vakası olarak tarihe geçecek. Geri çağırma operasyonunun maliyetinin 2 milyar dolar olduğu hesaplanıyor.
Otomotiv tarihinde büyük bir skandala yol açan geri çağırmama vakası da var. 2000'de Mitsubishi'nin sorunlu araçları servise çağırmanın doğuracağı maliyetten kaçınmak için örtbas ettiği ortaya çıktı. Mitsubishi, tam 20 yıl boyunca şikayetleri gizlemiş. Bu skandal Mitsubishi'ye 6 milyar dolara mal olurken, şirket sonrasında büyük bir finansal krize sürüklendi.
Geri çağırmada önemli olan şeffaflık. Sorumluluğu kabul edip, sorunu gidermek. Bugün Toyota'da yaşanan geri çağırma operasyonu sektörde ne ilk ne son. Bundan sonra da sektörde geri çağırmalar yaşanabilir. Aksi olursa o zaman endişe etmek lazım. Mitsubishi örneğinde olduğu gibi...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA