Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Türk otocular 'arabeski' çok seviyor

Bu yılın 5 ayında otomotiv pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.39 oranında büyüdü. Toplam 217 bin 359 adet araç satıldı. Binek oto satışları yüzde 3 daralırken, hafif ticari araç satışları yüzde 14.98 arttı. Ancak, otomotivcilere göre bu artış abartılıyor.
Karşılaştırma, 2007 yılına göre yapılmalı diyorlar. Haklılar 2008 ve 2009 küresel krizin etkilerinin görüldüğü yıllar. Bu yüzden baz etkisi göz önüne alınmalı.
Ama biz demiyoruz ki satışlar patladı. Çünkü rakamlar otomotivde işlerin fena gitmediğini gösteriyor. Özellikle ÖTV dopinginin yaşandığı geçen yıla göre satışların artması önemli bir gelişme. Ayrıca, pazarın dibe vuracağı, 2010'un kara bir yıl olacağı tahmini yapılırken satışların beklentilerin üzerinde artmasını nasıl değerlendirmemiz gerekir?

Ekstra vergi korkusu

Otomotivcilerin 'satışlar patladı' sözünden hoşlanmadıklarını biliyorum. Çünkü Maliye'nin otomotive ekstra bir vergi getireceği endişesi yaşıyorlar. Bu yüzden de işler yolunda demekten kaçınıyorlar. İşler kötüyken ağlayan, yakınan otomotivcilerin, işler iyiyken de gerçekçi olması lazım. Otomotivcilerin inandırıcılıklarını kaybetmeleri, herkesin zararına olur.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA