Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir Fransa Turu ve.. Sporun pislikleri..

Fransa Turu bir efsanedir. 100 yıllık bir efsane.. Gazetecilik hayatıma bu efsane ile adım attım.. Yıl 1957.. Yeni Gün.. O zaman ne internet var, ne televizyon.. M.Ali Ağabey (Kışlalı) L'Equipe'e aboneydi. Dünyanın en büyük spor gazetesi. Turu kuran da L'Equipe'ti zaten.. Şimdi emekli büyükelçi Günaltay Şibay, o zaman bisikletçi, öğrenci. Fransızcası da var. L'Equipe'ten müthiş tur notları derlerdi. Kışlalı'nın Paris'te yaşayan bir arkadaşı var.. Gerard Esmeryan.. Onun imzasını atardık "Tur Mektupları" na..
Hiç unutmam.. Bir gün Genel Yayın Müdürümüz Cihat Bey (Baban) elinde gazete servise geldi. "Yahu M.Ali" dedi.. "Bu çocuk turu çok iyi yazıyor da, biraz Ermenice yazıyor.. Burada elden geçirip biraz Türkçe yapsanız.."
Zavallı Günaltay'la aylarca dalga geçmiştik.. Hâlâ da geçeriz ya.. Yazıları L'Equipe'den alıyoruz da, haberler.. Gazete en erken ertesi gün geliyor.. Haberler de, o zaman bir tek Anadolu Ajansı var, Tur'un adını bile bilmez.. Oysa biz manşetten giriyoruz her gün.. Etabı yazmak gerek.. Monte Carlo radyosu vardı, kısa dalgada.. Parazitli de olsa dinlenen. Fransızca ama iyi spor haberleri var.. Haydi kulağımızı dayıyoruz parazitlerin arasına.. Daha çok da Ahmet (Kışlalı, nur içinde yatsın) dayıyor, Fransızcası var ya.. Hem etap sonuçlarını not ediyor, hem genel klasmanı. Sarı Mayo kimde.. Dereceye göre giyilen Yeşil Mayo kimde?.. Dağlarda zirvelere ilk varışa göre giyilen puanlı mayo kimde.. Ertesi sabah Yeni Gün'de hepsi var.. Bugün Fransa Turu, spor servislerinden bir "Tık" uzak.. 10 saniye sonra tüm sonuçlar önünüzde, hiçbir sayfada yok..
O zaman "Spor Servisi" vardı çünkü..
Bir sabah 8 sütun manşetle çıktık.. "Turu Gaul aldı.."
Gaul, Charly Gaul.. Bir Lüksemburglu.. Fransız ve İtalyan devleri, mesela o efsane Louison Bobet'yi geçmişti..
Şimdi televizyon var. Her gün öğleden sonra evde ekran başındayım. Turu izlemek için. Artık işin içine helikopterler de girdiğinden çekimler müthiş.. Anlatımlarda EuroSport geçen yılın zevkini pek vermiyor.. Caner ve ona eşlik edenler bu yıl, kahvehane muhabbetini tercih etmiş gibiler.. Yarıştan başka her şeyi konuşuyorlar. Sarı Mayoyu dahi takip etmiyorlar.. Aradaki mesafeye göre sarı mayo o etap sonunda el değiştirecek belli.. Ama kahve muhabbetine öyle dalmışlar ki, farkında bile değiller..
Sarı mayonun farkında olmayan, yeşilin ve puantiyelinin olur mu?. Eurosport da artık sarı mayo dışında klasman vermediği için, yeşil ve puanlının kimde olduğunu ertesi gün etap başlarken görüp çıkarmaya uğraşıyoruz.. Oysa önemli. Özellikle giyene "Dağların Kralı" ünvanını getiren puanlı mayo çok önemli.. Bir zirve geçiliyor. Puanlar ekrana yazılıyor ama Caner bu zirvenin puanlı mayoyu nasıl etkilediğini söyleme zahmetine girmiyor, kahve muhabbetini bölmemek için..
Neyse.. Söylemek istediklerim bu değil aslında.. Bir giriş yapmak istedim, bizim medya bisiklet sporuna çok uzak olduğu için..
Bu yıl iki pislik yaşadık. Efsane turun adına yakışmayan iki pislik.. İlki Reinshaw'dan.. Müthiş bir taktisyen. Her liderin takımında olmasını istediği türden yardımcı. Özellikle sprintlerde lideri Cavendish'e bir yol açışı var ki görmelisiniz.. Ama bu defa inanılmaz bir şey yaptı.. Yolu açmak için yanındaki bisikletçiye kafa attı.. Hem de bir kaç defa.. O hızla o kafa dengeyi bozar ve düşürür. O zaman maazallah!.. Reinshaw'ı hemen ihraç ettiler Tur'dan, ayıbı için..
Ama bir başka ayıbın sahibi Contador'a sarı mayo giydirdiler..
Contador geçen yılki Tur'un galibi.. Ayni takımda koştuğu Lance Armstrong'u nasıl kıskandığı, nasıl sabote ettiğini görüyor ve okuyorduk. Lance bu yüzden takımdan ayrıldı, kendi takımını kurdu ve bu yıla "8'inci defa kazanmak için" girdi, ama arka arkaya üç kaza geçirince ayni etapta çok gerilerde kaldı.Tur Lance için bitti ama meydan Contador'a kalmadı.
1957'den bu yana ilk defa bir başka Lüksemburglu hem de genç Andy Schleck çıktı ve sarı mayoyu ele geçirdi. Hem de ne ele geçirme.. Andy'nin takımı zayıf. Ona destek olacak tek adam var, ağabeyi Frank. O da müthiş bir taktisyen, ama üçüncü etapta sakatlanıp yarış dışı kaldı.
Andy, güçlü Contador takımına karşı adeta tek başına savaştı ve sarı mayoyu eline geçirdi. Pazartesi günü Pireneler'in en zorlu etaplarından biri vardı. Contador gene Andy'nin peşine takılmış gidiyor ve toplamda 31 saniye önde olan rakibini kolluyordu.. Finişe 30 kilometre kala çok sert bir tırmanış başladı. Son 20 kilometre inişti ve Contador iyi inişçiydi. Andy inişe kalmadan arayı açmak için tam tırmanış başında müthiş bir atak yaptı. Contador cevap veremedi. Geride kaldı.. Ara açılmaya başlamıştı ki, Andy'nin bisikleti sarsıldı..
Zinciri atmıştı. Durdu. Onun durduğunu görür görmez de Contador atak yaptı. Fransa Turu'nun ve sporun adına yakışmayan bir atak. Sportmenlik, büyüklük, durup genç rakibini beklemesini gerektirirken, Contador sarı mayo için atak yaptı..
Andy bisikletinden inip zinciri yerine takarken 40 saniye kadar kaybetti ve bu fark Contador'a sarı mayoyu giydirdi. Ne var ki giyerken podyum etrafında toplanan seyircilerin "Yuh" tempolarını ekranlardan bütün dünya duydu.. Contador, Tur'u belki bu yıl da kazanacak, ama benim nazarımda artık kesinlikle sporcu değil o.. Bisikletin pisliği.. Sarı mayoyu lekeleyen adam..
Bu arada.. Fransa Turu sonuna yaklaşıyor. Yarın Pireneler'in son, ama en zorlu etabı koşulacak. Andy'nin sarı mayoyu geri alması için belki de son şansı.. Müthiş doğal güzellikler içinde, müthiş bir spor izlemek istiyorsanız, saat 15.00'den itibaren Eurosport kanalının başında olun.. Caner, sen de ne olur, yarışı anlat bugün..

***

Bu bir bisiklet yazısı.. Tam 5863 vuruş. Yani 2 bin vuruştan ötesine "Uzun" diyen spor müdürleri, bir baksınlar bakalım, kendi futbol yazıları kaç kez tıklanmış, bu 3 misli uzun bisiklet yazısını kaç kişi okumuş.. Ve sonra cevap versinler..
Millet mi okumuyor, yoksa onlar spor yazmaya cesaret mi edemiyorlar?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA