Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Başbakan: Katar'la ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) XIII. Konferansı için, beraberinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kalkınma Bakanı Taner Yıldız'la Katar'ın başkenti Doha'ya geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da konferansa katılacakları belirtildi. Başbakanın heyetinde milletvekili ve bürokratlar da var. Adana Milletvekili Ömer Çelik, Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, TİKA Başkanı Serdar Çam katılanlar arasında bulunuyor.

Geliri 173.5 milyar $

Başbakan Erdoğan, uçakta gazetecilerle yaptığı sohbette, Katar'ın zengin bir ülke olduğunu, Türkiye ile ekonomik ilişkilerini geliştirmesini arzuladıklarını belirtti. Fakat geçmiş yıllara dayanan bazı olumsuz algılamaların bulunduğunu, bunları değiştirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.
Erdoğan, geçmişte Katar'da doğalgaz bulunduğunda ülke yetkililerin Türkiye'ye geldiklerini, gazı çıkarmak için mali destek istediklerini ama karşılık bulamadıklarını anlattı. Başbakan Erdoğan, bu nedenle Fransızlara ve diğer Batılı ülkelere gittiklerinde gerekli mali desteği alarak öncelikle Total firmasının doğalgazı çıkarttığını, bu nedenle Katar'ın Fransızlara ve diğer Batılı ülkelere ilgi duyduğunu belirtti.
Katar, petrol, doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üretiyor. Katar'da ilk doğalgaz 1971'de bulundu. Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) projelerine ise 1981'de başlandı.
Katar'ın milli geliri 173.5 milyar doları buluyor. Nüfusu 1.7 milyon kişi, nüfusun 250 bini Katarlı, kalan kısmını yabancı uyruklu işçiler oluşturuyor. Fert başına yıllık gelir yaklaşık 110 bin ABD dolarına ulaştı.
Katar'ın 2010'da ihracatı 71.8 milyar dolar, ithalatı 23.2 milyar dolar tutuyor. Türkiye ile olan dış ticaret hacmi 2010'da 340 milyon dolar seviyesindeydi; 2011'de 669 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin Katar'a ihracatı 2011'de 188 milyon dolar, ithalatı 481 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA