Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Faiz lobisi cari açığı nasıl kullanıyor?

Bildiğiniz gibi cari açık bir ülkenin tasarruflarıyla yatırımları arasındaki olumsuz farktan oluşuyor. Yapılan yatırımlar tasarruflardan fazlaysa eksik kalan tasarruflar yurtdışından borç olarak alınıyor.
Türkiye'nin ortalama tasarruf oranı düşük olduğu için yüksek büyüme hızını tutturabilmek için yurtdışından borç almak gerekiyor.
Örneğin Türkiye'de ortalama sermaye hasıla katsayısı 6.5 olduğuna göre, yılda yüzde 4 oranında büyüyebilmek için milli gelirin yüzde 26'sını tasarruf edip yatırıma yöneltmek gerekiyor. Oysa Türkiye'de ortalama tasarruf oranı yüzde 14.5 olduğundan aradaki yüzde 11.5 oranındaki tasarruf açığını yurtdışından borçlanmak gerekiyor.
Tabii bu arada durup Türkiye'de tasarrufların niye düşük olduğunu düşünmek gerekiyor. Çünkü Türkiye'de maalesef dünyada hiç olmayan bir uygulama yapılıyor. Nasıl yapılıyor bu uygulama?
Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) göre sermayedarların şirketten para çekmesi serbest bırakılarak yapılıyor. İşte bu nedenle şirketlerden çekilen paralar kolayca yurtdışına gönderiliyor. Böylece yurtdışında oluşturulan bu fonlar tekrar şirketlere borç (back to back) olarak verilerek şirket öz varlığı azaltılıyor.
Böylece borçlu şirket vergi de ödemiyor.
Dolayısıyla hem kurumsal hem de kamu tasarrufları olduğundan düşük görünüyor. İşte bu nedenle Türkiye kendi ekonomisinde yarattığı değerden elde edilen tasarrufları tekrar yurtdışından borçlanmak zorunda kalıyor. Kısacası bu nedenle cari açık artıyor. Artan cari açık paranın fiyatını da yukarıya doğru ittiriyor. Böylece hem faizden hem de vergiden kazanılıyor.
Peki bu cari açık kimin marifetiyle oluşuyor?
Tabii ki faiz lobisinin marifetiyle... Bakın şöyle açıklayalım: TÜSİAD ve TOBB yeni TTK'da getirilen sermaye şirketinden sermayedarların para çekme yasağını kaldırtmak için faiz lobisi aracılığıyla CHP'ye değişiklik teklifi verdirttiler. Sonra bu maddeler lobinin isteği doğrultusunda değiştirildi.
Böylece faiz lobisinin baskısı ve yönlendirmesiyle rant kollayanların istediği yerine getirildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, 18 Haziran 2012 tarihli Dünya gazetesindeki röportajında TTK'da değişiklik teklifini verdikleri için övünç duyduğunu belirtti. Aynı Öztrak şimdi Başbakan Erdoğan'a verdiği soru önergesinde "faiz lobisinin kim olduğunu" soruyor ve cevaplanmasını istiyor. Oysa sorunun cevabı belli. Öztrak'a yeni TTK'da sermaye şirketinde para çekme yasağını kaldırması için yasa teklifini kimler verdirttiyse faiz lobisi onlardır.
Not: Dün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ile Iğdır'daydık. Konfeksiyon ve ısı yalıtımı malzemesi üreten iki ayrı fabrikanın açılışı yapıldı. Barış süreciyle birlikte bölgeye yatırımlar hızla çoğalıyor.
Organize Sanayi Bölgesi'nde yer kalmamış.
Yine Ağrı Dağı'na tırmanma turizmi de canlanmış.
Yılda 6 bin dağcı tırmanıyormuş, bürokrasi azaltılırsa sayının 40 bine çıkacağı ileri sürülüyor.
Kısaca doğuda büyük bir ekonomik gelişme başlıyor diyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA