Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SEVİLAY YAZIYOR SEVİLAY YÜKSELİR

Avrupalı, teröre nasıl tokat attı?

Bu satırları bugün tarihi bir organizasyona ev sahipliği yapan Van'dan yazıyorum.
İnanılır gibi değil belki ama sevgili okurlarım Avrupa'nın tamamı şu anda Van'da! Avusturya, Fransa, Finlandiya, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, Slovenya, Macaristan, Letonya, Lüksemburg, Litvanya, Yunanistan, Romanya, Polonya büyükelçilerini (ki bazıları eşleri ile birlikte), Almanya, Hırvatistan, İngiltere, Danimarka, Belçika, Slovakya, Bulgaristan'ın ise birer temsilci gönderdiği bu olağanüstü organizasyonun fikir babası AB'den sorumlu bakan Egemen Bağış.
Sordum kendisine; "Allah aşkınıza bu kadar büyükelçiyi bir araya toplamayı nasıl başardınız? Üstelik de Türkiye'nin en doğusundaki bu kente?.."
Dedi ki; "Çalışıyoruz... ABGS olarak bir dakikamızı, bir saniyemizi boşa harcamıyoruz. Avrupa'daki partnerlerimiz Türkiye'nin AB üyeliğinde ne kadar önemliyse, onların buradaki temsilcileriyle ilişkilerimiz de o kadar önemli! Van bu coğrafyanın en enteresan, en özel kentlerinden biri. Geçen yıl Van milletvekilimiz Gülşen Orhan davet etmişti. Hayatımda ilk kez rafting yapmıştım burada ve acayip keyif alınca, 'Benim bu ilginç keyfi AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine de tattırmam lazım' demiştim. Bir de tabii Avrupa'yı temsil eden büyükelçilerin muhakkak Türkiye'nin en problemli bölgesi olarak bilinen Doğu'yu Van'dan görmelerini istedim. Gördüğün gibi hepsi çok heyecanlı ve eminim ki çok keyif alacaklar."
Son derece moralli gördüğüm Bakan Bağış'la bu ayaküstü mini sohbeti Van yolunda uçaktan hemen indikten sonra gerçekleştirmiştik. Ancak sabah uyandığımızda Hakkâri Şemdinli'deki o korkunç saldırı haberiyle karşılaştık.
Hepimiz sarsıldık haliyle...
"Acaba" dedim... "Acaba büyükelçilerin tavrı ne olacak? Hemen komşu kentte onlarca Mehmetçiğin şehit düştüğü haberine nasıl bir tavır gösterecekler? Mesela korkacaklar mı? Bakan Bağış'tan programın yarıda kesilmesini isteyecekler mi?"
Tam bu soruların cevabını ararken o hengâmede ekiple Van Gölü'nün kıyısında organize edilen kahvaltıda bir araya geldik. Ne olduğunu, neler yaşandığını anlamaya çalışırken Bakan Bağış o dakikalardaki bütün ayrıntıları tek tek anlattı Avrupa temsilcilerine. Ve dedi ki; "Değerli misafirler...
Bugün Hakkâri ilimizde yaşanan terör saldırısı nedeniyle akşam gerçekleşecek organizasyona katılmama kararı aldım. Ancak dilerseniz sizler gidebilirsiniz. Bunu anlayışla karşılayacağımızdan şüpheniz olmasın."
Hemen birbirlerinin kulağına eğildi Avrupalı elçiler ve oracıkta akşamki programa katılmama kararı verdiler. Hem de oybirliği ile...
Şaşırdı bazılarımız. Doğrusu enteresan geldi. Tartıştık kendi aramızda; "Acaba bu tavır doğru mu? Aynur Doğan'ın konserini iptal etmek, teröre prim vermek anlamına gelmez mi?" diye... Bu polemiğe noktayı yine Egemen Bağış koydu.
"Asla! Bilakis bu karar ocağına ateş düşmüş 20 ailenin acısına ortak olmak, teröre Avrupa'nın tavrını göstermek, tokat atmak için alınmış bir karardır! Ve doğrusunu isterseniz oldukça tarihi bir karardır!"

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA