Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

İşkence ve Hollywood

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'nın... 11 Eylül (2001) saldırısı sonrasında terör şüphesiyle gözaltına alınanlara çeşitli işkenceler uyguladığı... Hem de bunu dönemin Başkanı George W.Bush'un bilgisi dahilinde yaptığı resmi raporla belgelendi.
Olayın Hollywood ile ilişkisi net: Hollywood, yönetimin bu nahoş politikalarını, halk nezdinde meşrulaştırmak için film sanatının inceliklerini kullanıyor. Hatırlayalım:
ABD devleti özetle şöyle diyordu: "Durum çok acilse ve şüpheliden alınacak bilgi sayesinde birçok hayat kurtarılacaksa... Sorguda rutin dışına çıkılabilir..."
Türkiye'de de gösterilen "24" adlı dizi, işte bu "mazeretin" görsel hale getirilmiş haliydi. Anti-Terör Birimi'nin külyutmaz ajanı Jack Bauer, dizinin hemen her bölümünde tam da bunu yapıyordu: Şüpheliyi konuşturmak için, faraza parmağını kırıyor... Bunun üzerine adam "ötmeye" başlıyor. Jack Bauer da son saniyede bir patlamayı veya suikastı engelliyordu.
Amaç, diziyi izleyenlere şunu söyletmekti: "Tamam bu davranış doğru değil ama başka ne yapabilir ki? Bir kişiye karşı, bir sürü kişi."
"24" artık demode. Onun yerini "Homeland" dizisi aldı. Bizde de gösteriliyor. İzliyor musunuz?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA