Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Obama ve Erdoğan birbirleri hakkında ne düşünüyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beş gün sürecek Amerika ziyaretinde Obama ile görüşüp görüşmeyeceği yabancı gözlemcilerin de cevabını aradıkları bir soru... Dün BBC'nin diplomasi muhabiri Jonathan Marcus Türk- Amerikan ilişkilerinin zedelendiğini ileri süren makalesinde, bunun sebebi olarak "Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalede bulunmaması Obama'yı hayal kırıklığına uğrattı" diye yazmıştı.

Obama'nın bakışı
Marcus "The Atlantic"te yayınlanan Jeffrey Goldberg'in makalesine de atıfta bulunarak, yazarın şu gözlemlerini nakletmişti:
- Obama başında Erdoğan'ı Doğu ile Batı arasında köprü olacak ılımlı bir Müslüman lider olarak görüyordu. Ama şimdi, muazzam askeri gücünü Suriye'de istikrarı sağlamak için kullanmaktan kaçınan otoriter ve başarısız bir kişi olarak görüyor...

Erdoğan ne düşünüyor?
Obama'nın Erdoğan hakkında neler düşündüğü üzerinde spekülasyon yapılırken, tabii ki Erdoğan'ın da Obama hakkında neler düşündüğüne de değinmek gerekir. Ve mesela Obama yönetiminin Kuzey Suriye'deki PYD oluşumuna verdiği destek dolayısıyla, sempati eksikliğinin iki taraflı olduğu da kolayca görülür.

Kararsız Obama
Ama inkâr edilmez bir gerçek var. Obama'nın zayıflığı ve kararsızlığı dünya siyasetine ABD yerine Putin Rusya'sının ağırlık koymasına dayanmıştır. Ve Irak'ta ABD'nin bıraktığı boşluğu IŞİD, Suriye'de ise Rusya ve İran doldurmuştur. Bu süreçte Putin haritaları değiştirmiş ve mesela Kırım'ı Ukrayna'dan almıştır.

Görüşecekler mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün başlayan ABD gezisinin gündemi hakkında kendi açıklamasına kulak vermek doğru olacaktır. Basın mensuplarına ziyareti hakkında açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı "ABD'de ülke liderleriyle görüşeceğim dediniz. Obama ile görüşecek misiniz" sorusuna "Sayın Obama ile de görüşme arkadaşlar planladı. Biz burada bir zirveye gidiyoruz. 50'yi aşkın lider olacak" şeklinde cevap verdi.

Beyaz Saray yemeği
Haberlere göre Nükleer Zirve sırasında birçok mekânda birlikte olacak olan Erdoğan ile Obama'nın ikili görüşmesi için ise görüşmeler var. İki taraftan da şu ana kadar net bilgi verilmedi. Sadece "görüşmeler sürüyor" açıklaması yapıldı. Mesela Erdoğan perşembe akşamı Beyaz Saray'a gidecek. ABD Başkanı Obama zirveye katılan liderlere Beyaz Saray'da yemek verecek. Yemek şimdilik 2 saat planlandı. Burada da gündem terör olacak.
Erdoğan zirvenin yapıldığı mekânda ise Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif ile de bir araya gelecekmiş...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA