Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FARUK ERDEM

Evlenene 10 bin lira

Gençlerin çeyiz hesabına yapılacak katkının detayları belli oldu. Başvurmak kolay. Ama dikkat edilmesi gereken noktalar var. 10 bin lirayı bulan bu para nasıl alınacak? İşte detaylar...

Evlenecek gençlere devletin sağlayacağı 5 bin liralık destek uygulaması nisan itibarıyla başlıyor. Bununla ilgili 13 maddelik yönetmelik yürürlüğe girdi. Evlenecekler eğer bankada bir hesap açıp buraya en az aylık 100 lira yatırırlarsa devlet de bu hesaba 5 bin lirayı bulan para ekleyecek. Eğer çiftler ayrı ayrı başvurursa toplam destek 10 bin lira olacak. Bu destekle ilgili şartları özetle anlatmaya çalışalım…

HESAP AÇMAKLA BAŞLAYIN

3 Bankaların yurtiçi şubelerinde TL cinsi mevduat ya da katılım fonu hesabı açılacak. Bu hesabın çeyiz hesabı olduğu belirlenecek ve bankayla böyle bir sözleşme yapılacak. 3 Hesap için yaş şartı yok. 18 yaşından küçükler için velileri hesap açtırabilecek. 3 Çeyiz hesabına ister aylık ister 3 ayda bir para yatırılacak. Yatırılacak paranın alt sınırı ayda 100 lira üst sınırı bin lira olacak. Bir defaya mahsus 15 bin lirayı geçmeyen toplu para yatırılabilecek. 3 Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar için hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'u (ödenecek tutar 4 bin lirayı geçmeyecek); 48-59 ay için yüzde 15'i (ödenecek tutar 4 bin 500 lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar için yüzde 20'si (ödenecek tutar 5 bin lirayı geçemeyecek) devlet tarafından hesabın olduğu bankaya yatırılacak. 3 Katılımcılar sadece tek bir hesap açabilecek ve devlet katkısını bir kez alabilecek. Hesabı bankalar arasında taşıma da mümkün olmayacak. 3 Para evlilikten sonra evlenme cüzdanı ile ilgili bankaya başvurulduğunda hesaba geçecek. 327 yaşından önce evlenmek gerekiyor. Hesaba 3 yıl düzenli para ödeme şartı da var.

ÇEYİZ ÖDEMESİ 24 MAAŞ

Yetim kızlara verilen 'evlilik ödeneği'ni bu yukarıdaki sistemle karıştırmamak lazım. Evlilik ödeneği yetim maaşı alanlar için geçerli. Kız çocukları evlendiklerinde yetim maaşları kesiliyor. Fakat bir kereye mahsus olmak üzere 24 maaş tutarında evlilik yardımı yapılıyor.

DİKKAT!

* Devleten para alabilmek için ödemelerin bir yıl içinde 3 defadan fazla aksatılmaması gerekiyor.
* Bir yıl içinde iki defa para çekme hakkı bulunuyor. Çekilen paradan sonra kalan tutarın aylık 100 liranın altında olmaması gerekiyor.



HEMEN BİLDİRİN

25 yıldır aynı şirkette müdür olarak görev yapıyorum. Şu an net 7000 TL maaş alıyorum. Fakat 3 bin lira gösteriliyor. Ne yapmam lazım? (İsmi saklı)
İşyeri sizin tazminat ve emekli maaşınızı devletten de prim ve vergi çalıyor. Hemen ALO 170'e durumu bildirin gereği yapılır. Gerçek maaşla ilgili belgeleri de saklayın.

YENİ TAZMİNAT

Apartman çalışanımız 1988'de işe başladı. 2006'da emekli oldu ve tazminatını ödedik. Emekliliğinden sonra da çalıştı. Şimdi ayrılacak. Yeni tazminat hangi tarihten başlar? Uğur BIÇAKCI
Tazminatını ödediğiniz 2006'da tüm hizmetleri sıfırlanmış oldu. Yeni tazminat 2006'dan bu güne yaptığı çalışmalar için olacak.

BEKLEME SÜRESİ YOK

İşyerinden çıkartıldım. Tazminatım hesaplandı. Ama şirket henüz ödemedi. Bunun bir süresi var mı? Salih BAYRAK
İşveren tazminatı hemen ve nakden ödemek zorundadır. Bunun bir bekleme süresi yok. Ödenmez ise ihtar çekip dava açabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

25.07.1973 doğumluyum. 25.08.2003 sigorta girişliyim. Primim 1206 gün. Hasan ASMA
7 bin prim gününü doldurup 60 yaşında emekli olursunuz.

03.11.1997'de SSK başlangıcım var. Ödenmiş gün sayım 5773 gün. Cengiz ERDEM
Yaşınızı yazmamışsınız. 25 yıl 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Askerlik SSK'dan önce ise 6 ay borçlanıp yaşı 58 yaparsınız.

01.06.1980 doğumluyum. Şubat 2016 itibarıyla 3500 gün prim ödemem var, SSK başlangıcım 1 Mart 1998. Suzan KORKUT
20 yıl 54 yaş ve 5 bin 975 prim günü şartlarınız var. Çalışmaya devam ediyorsanız priminizi tamamlayın. Çalışma imkanı yoksa doğum borçlanması yapabilirsiniz. Ya da 3 bin 600 günden 58 yaşında emekli olursunuz.

1955 doğumluyum. 1973'te SSK girişim var. 3 bin 315 günüm var. Ersin YAPRAK
Normal emeklilik için 5 bin gün gerekiyor. Yaştan emeklilik için 285 gün askerlik borçlanması yaparak ya da çalışıp prim ödeyerek hemen emekli olursunuz.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Sorularınızı bizesorun@ sabah.com.tr ve faruk.erdem@ sabah.com.tr adresine gönderebilirsiniz. Ayrıca bize Twitter'dan @farukerdem adresinden ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA