Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Yunus Emre'nin ayağının tozu olabilirsem ne mutlu!

'Yunus Emre-Aşkın Yolculuğu' adlı dizide Yunus Emre'yi oynayan Gökhan Atalayman: Kendisini canlandırmak bir yana, ayağının tozu olabilirsem ne mutlu!

TRT'nin yeni dizisi 'Yunus Emre- Aşkın Yolculuğu'nda 'Yunus Emre'yi canlandıran Gökhan Atalayman ile Ramazan ayı boyunca devam edecek olan dizisini ve rolünü konuştuk. 'Yunus Emre' rolü için 'Diriliş: Ertuğrul' dizisindeki rolü bitirilen Atalayman, role nasıl hazırlandığını ve çekimler sırasında neler yaşadıklarını anlattı...

'Diriliş: Ertuğrul'dan 'Yunus Emre-Aşkın Yolculuğu' dizisine geçmeniz nasıl oldu?
'Diriliş: Ertuğrul'un setinde bir gün genel koordinatörümüz Hüseyin Dal, "Yaza çok yoracağız seni" dedi, başka da bir açıklama yapmadı. Birkaç gün sonra Metin (Günay) Hoca da benzer bir imada bulundu. Bir süre sonra yapılan bir toplantıda projeden bahsedip Yunus Emre'yi oynamak isteyip istemediğimi sordular. Hiç düşünmeden "Olur, hatta çok isterim" dedim. Bu da 'Diriliş'teki 'Atabey' karakterinin sonunu hazırladı.

DEĞERLERİ HATIRLATMAK...

Role nasıl hazırlandınız?
Mustafa Tatcı'nın kitapları ve kendisi ile Ankara'da yaptığımız sohbetlerle hazırlandım. Bir de verilmiş 10 kilo var tabii.

Yunus Emre gibi önemli bir ismi canlandırmak nasıl bir his?
Valla bu süreçte öğrenebildiklerimle şu kadarını söyleyebilirim; onu canlandırmak bir yana, ayağının tozu bile olabilirsek ne mutlu.

Dizi tam olarak ne anlatıyor?
Dizinin aslında amacı; 'Diriliş: Ertuğrul'da da olduğu gibi seyirciye sadece hoşça vakit geçirtmek değil, bu toprakların, bu milletin unutulmuş, göz ardı edilmiş değerlerini yeniden hatırlatabilmek.

Dönem dizisi çekmenin zorluklarını yaşıyor musunuz?
Dönem dizisi çekmek epeyce zor; kostümler, dekor, aksesuvarlar, oturup kalkma, yeme içme şekilleri, tekke adabı... Yedi-sekiz asır önce kimin, neyi, nasıl yaptığını ve gerekçelerini öğrenmeye çalıştık. Danışmanlarımızdan Hilmi Arıç Hoca sayesinde bu süreç hızlandı elbette ama günlük hal tavır ve alışkanlıkları bir anda terk etmek pek kolay olmuyor. Zorlandığım tek bir sahne olmadı ama tüm ekip olarak, çok özendiğimiz ve titizlendiğimiz için her anımız zor geçiyor. Aklıma gelmişken şunu da söylemek isterim; biz kamera önündeki oyuncular dikkat çekiyoruz ama kamera arkasında oyunculardan kalabalık ve kat be kat fazla mesai harcayan ekip arkadaşlarımız var.

ANLATMAK HADİM DEĞİL

Yunus Emre denince ilk akla 'Yaratılanı severiz yaradandan ötürü' sözü geliyor. Siz Yunus Emre'yi nasıl tanımlarsınız? Dizi öncesi kendisi hakkında ne kadar bilginiz vardı?
Dizi öncesi Yunus Emre hakkında herhangi biri kadar bilgim vardı. Onu anlatmaya çalışmak benim hiç haddim değil ama naçizane bir tavsiyem var; merak edenler Mustafa Tatcı'nın 'İşitin Ey Yarenler' kitabını okuyarak başlayabilirler.

BU DİZİYLE HAYATA BAKIŞIM DEĞİŞTİ

Hazırlık aşamasında araştırmalar yaparken, Yunus Emre ile ilgili sizi şaşırtan ya da örnek almanıza sebebiyet veren bir şey oldu mu?
Kafamın çok karıştığını ve hayata bakışımı değiştirdiğini söyleyebilirim ama düstur edinebilmenin çok gerisindeyim. Şunu da söylemeliyim; bu, bazı oyuncuların oynadığı karakterlerin etkisinde kalması saçmalığından çok farklı bir durum... Hazreti anlamaya çalışmakla ilgili.

Dizi, izleyiciye ne vâdediyor?
Bize yıllardır anlatılan, gösterilen bir Yunus var ama içi doldurulmamış, süreci anlatılmamış bir Yunus. Bizse Yunus olma sürecini anlatma çabası içindeyiz.

İlk birkaç bölümden sonra ne gibi yorumlar aldınız?
Her şey çok yolunda görünüyor, umarım finalde de güzel şeyler duymaya devam ederiz.

Dizinin, sizin kariyerinizdeki yeri nedir?
Bu soruya dizi bittikten sonraki aşamada cevap verebilirim ancak.

Siz, oyunculuk yolculuğunun neresindesiniz?
Allah ömür verirse tam ortasında galiba.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA