Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

G20 Hangzhou Zirvesi'nden ilk gün notları

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın G20 Zirvesi'ndeki temaslarını izlemek üzere Çin'in Hangzhou (Hanco) kentindeyiz.
Heyette Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de var.
TUR uçağının ilgi çekici ismi ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan. Fidan, bakanlarda giderek yaygınlık kazanan bıyık modasını aşmış, hafif sakal da bırakmış. Fidan, her zamanki gibi... Yani, merhabaya açık ama ketum.

***
Zirvenin resmi açılışı yarın. Bugün için en önemli temas TSİ ile 16.15'te başlaması planlanan Erdoğan- Putin görüşmesi.
Pazar günü Erdoğan- Obama görüşmesinin olacağını Amerikan tarafı zaten duyurmuştu. O buluşmanın, FETÖ'den YPG ve DEAŞ'a kadar uzanan Cerablus Harekâtı ile kesişen hayli zorlu başlıkları söz konusu. Bu G20'yi, Türkiye için ayırıcı kılan yanı da kalkınma reçeteleri kadar Rusya ve ABD devlet başkanları ile gerçekleşecek özel zirve...
G20 toplantısı dolayısıyla Hangzhou'da hayat adeta durdurulmuş.
Ana yollar sadece yabancı konuklara açık. Hava kirliliği sorunu nedeni ile şehir merkezinden 20 kilometre çapındaki alanda tüm fabrikaların üretimine geçici olarak ara verilmiş.
Hangzhou'nun tarihi, Çin'e ismini veren Qin Hanedanlığı'na kadar uzanıyor.
1.795 km uzunluğundaki Pekin- Hangzhou Büyük Kanalı, dünyanın en eski ve en uzun insan yapımı su yolu. 6 milyon nüfuslu Hangzhou'da bulunan Batı Gölü, G20 Zirvesi'ne katılan liderler için düzenlenen tekne turuna ve kültürel programa sahne olacak. Göl, 5 yıldır UNESCO Dünya Mirası listesinde.
***
G20 gündemine de değinecek olursak...
Zirvenin ana konusu, "yenilikçi, güçlendirilmiş, birbiriyle bağlantılı ve kapsayıcı bir dünya" hedefi. Bir başka anlatımla... Dengeli, sürdürülebilir büyüme için uluslararası ticaretin güçlendirilmesi ile küresel barışı, istikrarı ve ekonomik gelişmeyi doğrudan etkileyen terörizm ve mülteci krizi gibi sorunlara çözüm arayışı. Ki gündemin "terör ve mülteci" başlıkları Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor ve bu noktada Ankara'nın söyleyeceği çok şey var. Nitekim SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran ve SETA İstanbul Koordinatörü Fahrettin Altun'un birlikte hazırladıkları, 15 Temmuz darbe girişiminin arka planını ve FETÖ yapılanmasını anlatan (İngilizce) kitap G20 zemininde de dağıtılacak.
Şu hususu da hatırlatmadan geçmemek gerek. Kasım 2015'te Antalya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nin başarısı, ilgi, ikram ve organizasyon kabiliyeti burada hâlâ konuşuluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA