Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Başçı'nın yüksek faiz kabinesi

Enflasyon %5'e yakın olursa, faiz düşer. Bu sözler Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın G20 toplantısındaki konuşmasından alındı.
Bunu, Başçı'nın yüksek faiz inadına dair "ısrar" diye algılamak mümkün.
Ama öykü bu kadar basit değil.
Geçen yılki 5.5 şiddetindeki faiz ihaneti ardından indirime gitmemek için direnen Merkez'in artık kendini saklama ihtiyacı dahi hissetmeyen destekçileri de netleşmeye başladı.
Misal Ali Babacan "TCMB'nin güvendiğimiz, ehil bir ekibi var" diyor ve ekliyor: "Doğru zamanda, doğru şeyi yapıyor olacaklarına inanıyoruz."
Babacan'ın "çoğullaştırdığı Merkez'in "inanıyoruz" ekibi, Para Politikası Kurulu... Başçı dahil 7 kişiler ve geçmişlerinde "doğru işler yaptıklarına dair" bir sicil yok.
Çok değil 1 yıl önce 28 Ocak 2014 gece yarısı "olağanüstü" toplanan ekibi, dolardaki 2.39'a fırlatılmasını bahane ederek 5.5 puan birden faiz zıplatırken görüyoruz. Öyle ki çıldırtılan dolar, faizciler alacağını aldıktan sonra yeniden 2.06'lara geriletiliyordu.
24 Şubat'ta Babacan'ın "doğru işler" yapacağına inandığı Para Politikası Kurulu ekibinin Başçı başkanlığında, faizi ne kadar indireceğini, bekleyip, göreceğiz. Ancak Başçı'nın yüksek faiz kabinesi, Babacan'dan müteşekkil değil. TOBB Başkanı da alenen destekleyen kadroda...
Yine dünkü G-20 toplantısı ve yine bir beyan... Rifat Hisarcıklıoğlu: "TCMB Başkanı Erdem Başçı, küresel kriz sonrasının en başarılı merkez bankası başkanlarından biridir" diyordu.
Hangi başarı? Büyümeyi dert etmemesini zaten kuruluş kanunundan alan Başçı'nın, enflasyondan başka kuş, faizden başka yokuş tanımayan tutumuyla, "tek sorumluluğum fiyat istikrarıdır" dediği enflasyon hedeflerini de 6 kez ıskalaması geliyor aklımıza...
Başçı'nın yüksek faiz kabinesinden iki desteği "kendi beyanlarıyla" sıraladık. Diğer üyeleri mi? Sırasıyla açıklayacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA