Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Tarım kartı

Son 10 yılda çiftçiye verilen 70 milyar liralık destek ve bu yıl verilecek olan 10 milyar ilave destek… Avrupa'da 4'üncü sıradan 1'inci sıraya yükseldik destek konusunda… Bakan Eker; bu sayede tarımsal milli gelirin 2002-2013 döneminde 36 milyar liradan 116 milyar liraya yükseldiğini söylüyor.
Cumhuriyet döneminde tarımı çok fazla dışladık.
Dünya sanayileşme ile övünürken biz de tarımı hızlı terk etme sevdasına kapıldık. Öyle ki milli gelir içinde tarımın payının giderek azalıyor oluşunu, gelişmeye rütbe yaptık. Hal böyle olunca kendine yeterlilik uçtu gitti.
Şimdi fark ediyoruz ki değil sanayi çağı, bilgi toplumunda da acıkacağız ve torunlarımızın iştahı bizden az olmayacak. Tarımın sadece gıda üzerinden sunacağı katkı, toplum için vazgeçilmez ise bu alanı stratejik olarak betimlemek şart.
Ancak burada geleneksel tarımı endüstrileştirmekle alınacak yollardan fazlasını düşünmek gerekiyor. Dünyada moda tanımların peşine kapılıp, traktörlü tarım, organik tarım, iyi tarım gibi ithal ifadeleri benimsedik. Hiçbir yere götürmeyen sloganlar ile tarım kartını kullanabileceğimizi sandık.
Görüyoruz ki tarımda anlayış değişikliği şart ve eski Türkiye'nin zihin yapısıyla değil, yeni anlayışla tarımı ele almak gerekiyor. Özellikle 2 alanda eşanlı yürüyerek…
Birincisi; teşvikleri yeni zihin yapısına taşımak lâzım… Bitlis'e verdiğin ağıl desteğinin Bodrum'da villa, İstanbul'da düğün, Ankara'da dört çekere dönüştüğü kurnazlıkları terk etmeli.
İkincisi; tarımda yüksek katma değer ve fauna, flora biyo çeşitliliğimiz üzerine strateji kurmak, daha da önemlisi buna sadık kalmak… Onlarca yıl boyunca bıkmadan usanmadan.
Ancak bu sayede Türkiye, tarım alanında eteğindeki taşı dökme şansı bulacaktır. Değilse, ciroya takılı zihin yapımız, teşvikin miktarını arttırma saplantısından kurtulamayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA