Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Türkmen de Arap da o topraklarda var

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Birilerinin Irak’ın kuzeyinde sadece kendileri varmış gibi hareket etmesi yanlış. Irak anayasası zaten ‘Geçerliliği yoktur’ kararını verdi. İşin tarihi boyutuna da girersek işler değişir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Birleşmiş Milletler 72'nci Genel Kurulu toplantısı için gittiği ABD'den yurda dönüşü öncesi gazetecilere ziyareti ve gündemdeki konuları değerlendirdi. İşte Erdoğan'ın anlattıkları:
Adeta nefes almadan diyebileceğimiz şekilde birçok görüşme gerçekleştirdim. Bu görüşmelerde Irak ve Suriye en öne çıkan konular oldu.

TRUMP, PYD'YE SİLAHI SAVUNAMADI
Donald Trump ile görüşmemizin merkezinde Suriye ve Irak ile FETÖ meselesi vardı. Onların gündeminde de papaz meselesi vardı. O şu anda yargının tutuklama kararıyla içeride. FETÖ elebaşısıyla ilgili ABD'de yargı ve benzeri bir süreç yok. Ama buna rağmen bize vermiyorlar. Bunlar düşündürücüdür. Vakti zamanı geldiğinde ne düşündüğümüzü çok daha açık ortaya koyarız. Önemli olan millet olarak kararlı duruşumuzu ortaya koymamız FETÖ ele başıyla ilgili olarak biz, talebimizi bir kez daha tekrarladık. 400 dönümlük arazide beyler gibi yaşıyor. Kendilerine belgeleri bilgileri de gönderdik. Bahane üretilmeksizin, bize iade edilmesi lazım.

ABD Başkanı PYD'ye TIR'ların gönderilmesiyle ilgili bir şey söyleyemiyor. Seri numaraları falan konularına girdiğimizde oraları da savunamıyor. Mesela Trump bana S-400 konusunu açma gereği hissetmedi. Bu bizim kararlı duruşumuzun önemini gösteriyor. Biz o işi kendi yerli silahlarımızla da o işi görürüz. Atmaca ile Sarsılmaz ile işimizi görürüz. S-400 konusunu bizzat Putin ile biz aramızda konuştuk. Şu anda anlaşmamız tamam. O noktada bir sıkıntı yok.

DÜNYA ARAKAN'A HÂLÂ SESSİZ
Dünya maalesef Arakan konusunda halen sessiz. Arakanlı Müslümanlarla ilgili biz bir toplantı yaptık. Bu toplantıya Reis-i Cumhur noktasında bir ben katıldım, bir de İran Cumhurbaşkanı katıldı. Katılımda sayı iyiydi ama bana göre genel itibarıyla katılımcılar düşük düzeydeydi. Bangladeş Başbakanı, ülkelerinde bir adayı tahsil etmekten bahsetti. Biz bu adanın durumunu öğrenmek için Kızılay, AFAD gibi heyetlerle gidip adayı incelemekte fayda var.

BUNLAR KADİR KIYMET BİLMİYOR
Barzani'yle ilişkiler kopma noktasına geldi diyorsanız, bunu Barzani bu hale getirdi. Memurlarına maaş ödeyemez hale geldiklerinde onlara biz yardımcı olduk. Başbakanlığım dönemiydi, 2 milyar dolar kredi verdik ki maaş ödesinler. Fakat bunlar kadir kıymet bilmiyorlar. Yoksa bizim onlarla alıp veremediğimiz bir şey yok. Ne ABD ne Rusya bizim gibi yardım etmedi. Atılacak adımlar, yapacağımız değerlendirme neticesinde belirlenecek. Kararlarımızı açıkladıktan sonra ne olacağını görmüş oluruz. Ama o topraklar sadece Kürtlere ait değil. Orada Türkmeni var, Arabı var. Dolayısıyla birilerinin orada sadece kendileri varmış gibi hareket etmeleri son derece yanlış. İşin tarihi boyutuna girersek işler değişir. Orada Türkmenlerin parti merkezini ateşe tuttular. Birilerinin giderek istikametini iyice kaybettiklerini görüyoruz.

Irak Anayasası zaten bu konuda kararını verdi. "Attığınız adım yanlıştır. Geçerliliği yoktur" dedi. Ama hâlâ direniyorlar. ABD bizimle aynı düşünüyor. Trump'la görüşmemizin ardından, bu konudaki mutabakat basın açıklamasında da belirtildi. Yapılan işin yanlış olduğu, bunun olamayacağı vurgulandı. İran'ın kararı bizimle örtüşüyor. Geleceğe yönelik bazı yaptırımlar konusunda İran ile adımları atmamız lazım ki geri adım atılmasın.

SURİYE KONTROL ALTINDA
Suriye'de son Astana toplantısında alınan kararlara uyarak adımlar atılmaya başlandı. İdlib, çatışmasızlık bölgesiyle ilgili sınırlarda dışardaki karakollar Rusya tarafından, içerideki karakollar ise bizim tarafımızdan kullanılıyor. ÖSO ile buradaki süreci kontrol altında tutuyoruz. İdlib'de ilk defa çocuklar okula gitmeye başladı.

KILIÇDAROĞLU GÜLÜNÇ
(Kılıçdaroğlu'nun 'Kimse Erdoğan'la görüşmek istemiyor' sözleriyle ilgili) Ey ahali duyduk duymadık demeyin. Duyanlar duymayanlara, görenler görmeyenlere anlatsın. Burada kimlerle görüştüğümüz, kimlerle bir araya geldiğimiz, kimlerle görüştüğümüz, fotoğraflarıyla, videolarıyla basında yer almışken, o tür şeyler söylenebilmesi gerçekten gülünç.

İsrail'in Kuzey Irak'ta referandumla ilgili tavrını doğru bulmuyoruz. İsrail'in ilişkileri menfi yönde etkileyecek tavırlardan uzak durması lazım.

BAKTIM Kİ YETERİNCE KULAK ASILMIYOR...
(TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili) Bizim eğitim öğretimde çok ciddi bir dönüşüme girmemiz lazım. Bunların hiçbiri geçmişimizde olan sistemler değil. Sonradan siyasi yaklaşımlarla eğitim öğretimin içine girmiş sistemler. Ben YÖK'le de bu konuyu görüştüm. Milli Eğitim'le de. Başbakan'la da bu konuda mutabık kaldık. En kısa zamanda gereken adımlar atılacak.
(Eğitim reformu tartışmaları) Şu anda tartışmıyoruz, yaşıyoruz. Mesela TEOG, ben o açıklamayı yapmamış olsam hâlâ ülkenin gündeminde kalacaktı. Baktım ki bu işe yeterince kulak asılmıyor. En iyisi açıklama yaparak gündeme taşıyayım istedim bunu. Çünkü ailelerin hali ortada. Çocuklar bindirilmiş kıta. TEOG ne kazandırıyor bize? Sadece, stres stres stres... Masraf masraf masraf.. O sistem, paraların genelde o namussuzlara (FETÖ'ye) akmasını sağlıyordu. Bu nedenle dershaneleri kapattık, biz devlet olarak hafta sonlarına takviye kursları koyduk. Çocuklarına kurs isteyen göndersin kurslara. İnat etmenin anlamı yok. Sen devlet olarak çocuklarını yetiştiremiyorsan bir yerde suç bizimdir. Bunu aşmamız lazım. Ortayı düz ortaokulda okudun, buradan fen lisesine gidecek. Kendisine en yakın yere gidecek. Fazla müracaat varsa lise kendi imtihanını yapar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA