Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SİNAN ÖZEDİNCİK

2016'da İstanbul Paris'i geçer

Çevre ülkelerdeki sıkıntıların turizmi etkileyeceğine dair iddialar boşa çıkıyor. Turizm danışmanı Tümay, boşa panik yaratıldığını belirterek, "Kimse kriz filan beklemesin. 2016'da İstanbul Paris'i geçer" dedi

Çevremizdeki ülkelerin gerek ekonomik gerekse siyasi çalkantıları nedeniyle bu yıl Türkiye'nin turizminin yara alacağı konuşuldu. Hâlâ da bu yönde açıklamalar geliyor. Ancak gidişat Türkiye'nin turizmdeki yükselişinin durmayacağını gösteriyor. Sektörde yaşanan gelişmeleri turizm danışmanı Kerem Tümay ile konuştuk. 2014'te Londra 18.69 milyon ziyaretçiyle zirvedeydi. Onu 18.37 milyonla Bangkok, 15.57 milyonla Paris izledi. İstanbul ise 7'nci sıradaydı. Tümay, "İstanbul'a geçen yıl 11 milyon 843 bin turist geldi. Bu yıl ocak-şubatta 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 7 artış var. Bu da turizm açısından hiçbir sorun yaşanmadığını gösteriyor. 2016'da Paris'i geçmek artık hayal değil" diyor.

İLK BEŞE GİRERİZ

Dünya Turizm Örgütü'nün (DTÖ) en çok turist kabul eden ülkeler listesinde Türkiye'nin 6'ncı sırada yer aldığını ancak 5'e çıkabileceğini anlatan ünlü turizm danışmanı Tümay, şöyle konuşuyor: "2023 yılında 50 milyon ziyaretçi ve 50 milyar dolarlık turizm geliri hedefleniyor. Dünyada en fazla bağlantıya sahip havayolu şirketi Türk Hava Yolları ve birçok ülkeyle vize kolaylıkları var. Sadece İstanbul aktarmalı uçuş bağlantılarıyla 1.5 milyon gecelik konaklama rakamına ulaşıldı. 3'üncü Havalimanı ile bu sayı artar."

Bu yıl turizmde ne durumdayız?
2014'te gelirlerimiz yüzde 6.18 artışla 35.3 milyara çıktı. Turist sayısı da yüzde 5.33 artarak 39.8 milyon oldu. Turistlerin kişi başı harcama tutarı 829 dolara kadar çıktı. Günlük gelip-giden 36.8 milyon kişi var. Günübirlik gelenlerin daha sonra Türkiye'yi seçtiğini de görüyoruz. Bu yıl turist sayısında ciddi bir yükselme bekleniyor. Antalya'da belki rubleden dolayı Rus turistte belli bir azalma olacak ama İngiltere ve Almanya'dan gelen turist sayısında artış var. Dolayısıyla Rusya'daki eksilme toplamda çok büyük fark yaratmayacak.

KRİZ FİLAN YOK

Artık paralı turist geliyor mu?
Evet... Paralı turistin sayısında ciddi bir artış var. 2015 sanıldığı kadar tehlikeli olmayacak. Ön rezervasyon için bir panik yaratıldı. Toplu turlar dedi ki, "fiyat düşürün". Fiyat düşürmeyip sabredenler kazandı. Baktığınızda Türkiye'ye bireysel gelen turistte bir değişim yok. Gruplarda bazı zorluklar yaşandı. Fiyatta sebat edenler bazı ön rezervasyonlarla durumu kurtardı. Kriz filan olmayacak, kimse beklemesin. Tarihi yarımadadaki Karaköy, Sultanahmet, Beyoğlu otellerine hep yabancılar gelir. Oralardaki doluluklar hedeflerimizle paralel.

#Sayfa#

SEÇİMDEN İSTİKRAR ÇIKAR, TURİZM ETKİLENMEZ

İstanbul'da yer gök otel oldu. Bu kadar oteli kaldıracak turist var mı?
Her yer inşaat halinde... Bunlar bittiği zaman Türkiye'nin daha çok turiste ihtiyacı var. Her yıl turist sayısı yüzde 5-6 arasında artıyor. Bu şekilde giderse otellerin kapasiteleri zaman içinde dolacak.
7 Haziran'da genel seçimler yapılacak. Seçimlerin turizme bir etkisi oluyor mu?
Ben seçimde istikrarın devam edeceğine dair bir sonuç çıkacağını düşünüyorum. Onun için turizmde hiçbir etkilenme olmaz. 2008'deki finansal krizi Türkiye sağlam atlatınca turizmde de güçlendik. Şimdi de istikrar devam edeceği için sorun olmaz.
Birbiriyle bağlantılı mı bunlar?
Tabii ki, sonuçta finansal kriz olduğu zaman insanlar tatilden vazgeçiyor. Paris, Londra ve Almanya'da krizle beraber turizm de düştü. Biz o dönemi sağlam atlattığımız için turizm güçlendi.

3'ÜNCÜ HAVALİMAN I BİR AN ÖNCE BİTİRİLSİN


Turizmin geleceğini nasıl görüyorsunuz, eksiğimiz var mı?
En önemli şey havalimanı. O büyük bir kriz. THY dünyanın en çok bağlantılı uçuşu yapan havayollarından biri. Daha çok uçuş yapabilecek bir potansiyel var ama Atatürk Havalimanı'nda kapasite yok. 2023'te 50 milyon turist, 50 milyar gelir düşünülüyor. Bizim 3'üncü Havalimanı'nı bir an önce devreye almamız gerek. Artık İstanbul'u bu havalimanı taşımıyor. 2013'te 4 bin 38 tesis varken, 2014 ve 2015'te açılması planlanan 243 tesis bulunuyor. Bu, 62 bin 253 yatağa denk geliyor. 55 şehirde yapılacak bu yatırımların bedeli 3.9 milyar dolar. 14 bin 662 kişiye de istihdam sağlanacak.

2008'DE YAŞANAN GLOBAL KRİZDEN GÜÇLENEREK ÇIKTIK

Ekonomisi güçsüzleşen ülkeye turist gitmez mi?
Almanya, İngiltere ve Fransa'da istatistiklere bakın. Ekonomide sorun varsa, turist sayısı da azalıyor. Biz 2008'den güçlenerek çıktık. O sayede yatırım gücü yükseldi, güven arttı.
Siz turizme nasıl başladınız?
Mimarlıkla başladım. İlk olarak Morgan Otel Grubu'na danışmanlık yapmıştım. Şu anda Rusya'da bir proje var. Karaköy ve İstiklal Caddesi'nde de uğraştığım projeler bulunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA