Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

İhtiyacın kadar bilgisayar

1 GHz işlemci, 512 RAM ve 4GB depolama kapasitesine sahip 9 dolara satılacak mini bilgisayar hücresi CHIP'in aralıkta piyasaya çıkması bekleniyor

Hemen '9 dolara bilgisayar mı olur' demeyin. CHIP gibi bir bilgisayar hücresi bu fiyata olabilir. Eğer bu tarz ilgi çekici bir fikriniz varsa ABD'de Silikon Vadisi'nde ilginç projeler için yatırım toplayan Kickstarter'ın web sitesine ekliyorsunuz. Projeniz beğenilirse sitede yayınlanıyor. Ondan sonra projenizi gerçekleştirmek için yatırımcılara hedef miktarı belirtiyorsunuz. Bir tür kuluçka programı modeliyle yatırımcılar bu fikre destek sağlıyor. Girişimcilerin rüyası Kickstarter şimdi de 9 dolarlık bilgisayar hayaliyle yola çıkan girişimcilere fon oluşturuyor. Duyurulduğu günden bugüne 1.2 milyon dolarlık yatırım toplanmiş durumda.

ARALIKTA PİYASADA

1 GHz işlemci, 512 MB Ram bellek, 4 GB depolama alanına sahip mini bilgisayarın, bluetooth ve WiFi kablosuz bağlantı özellikleri de var. Video, internet, ofis uygulamaları çalıştırması için VLC, GIMP, Libre Office, Audacity uygulamaları yüklü geliyor. Aralık 2015'te piyasaya sürülmesi planlanan CHIP'in, mobil aksesuarlarının da 2016 yılının başlarında karşımıza çıkması bekleniyor.

EN PAHALI EN İYİ DEĞİL!
Tüketim çılgınlığının zorladığı "en iyisi, en pahalısıdır" mantığı bu ürün için geçerli değil. Girişimciler de bu mantığı kullanıyor. Eğer toplama bilgisayarları hasretle hatırlayan kuşaklar arasındaysanız, bu durum çok da şaşırtıcı değil.

MODÜLER BİLGİSAYAR
CHIP aslında modüler bir bilgisayarın beyni. Tek başına bir anlam ifade etmiyor. Ne eklerseniz ve neye ihtiyacınız varsa o cihaza dönüşüyor. Sadece bir işlemci, bir bellek ve bir de depolama parçasından oluşan CHIP, bilgisayarın temel hücresi olarak tasarlanmış. Toplama bilgisayar yapan kuşaklar CHIP'i çok sevecek. Modüler bir cihazın yetenekleri performans için değil, temel ihtiyaçlar için bir bilgisayar yaratmak. "Şık bir tasarımı, albenisi yok" diye düşünebilirsiniz. Ancak cihazlara değil, aklına güvenenler için daha uygun bir çözüm.

HER ŞEYE DÖNÜŞÜYOR

Bir monitöre bağlamak isterseniz, kolayca kullanabileceğiniz bir masaüstü bilgisayara dönüşüyor. İsterseniz internette sörf yapıyorsunuz ya da basit ofis yazılımlarını kullanıyorsunuz. Tek yapmanız gereken CHIP uyumlu diğer modülü almak. MIDI keyboard'a bağlayıp ses çıkışlarını alabilirsiniz. CHIP platform olarak sadece temel ihtiyaç dışında uygulamalara da sahip. Bine yakın uygulama oyun, eğlence ve iş uygulamalarına dönüşüyor.

MOBİL CİHAZI DA VAR
4.3 inç dokunmatik ekranlı bir modüle takılan CHIP anında mobil cihaza dönüşebiliyor. Basit mobil ihtiyaçları karşılayacak Pocket CHIP ise 49 dolar olacak. 3000 mAh pil kapasitesine sahip. Mobil kullanım için de dokunmatik ama çok yüksek çözünürlüklü olmayan bir çözüm. CHIP tüketicinin "hep daha iyisine sahip olmalıyım" inancına ters bir çözüm oluşturuyor.

115 BİN DOLARLIK APPLE WATCH!
9 dolara bilgisayar haberi ilginizi çekiyorsa, bu haber sizin için mide bulandırabilir. Ancak, 115 bin doları sadece benim saatim farklı olsun demek için verecek birçok insan var. Apple Watch Edition'ın fiyatı 10 bin ila 17 bin dolar arasında değişiyor. Apple Watch Edition'ın kenarlarında pırlanta taşlar bulunuyor. Metal bilekliğin tamamı da altından oluşuyor. Sakın, "Bir saat için bu kadar para ödenir mi" diye sormayın. Alışverişte mantığın unutulduğu anda markalar aklınızı karıştırmak için var. Bunun için her kılığa da girebilirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA