Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Bakırdan fiber internete...

Türkiye 13 yılda teknolojide sınıf atladı. Bakır kablolarla sağlanan 1 megabit internetten fiber döneme geçtik. Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında ise 1.000 megabit internet erişimi var

Kasım 2002 seçimlerinin ardından iktidara gelen ve tek parti hükümetini aralıksız olarak sürdüren AK Parti döneminde, Türkiye'nin sıçrama yaptığı en önemli alanlardan biri teknoloji oldu. 2000'li yılların başında bakır kablolardan telefon hattıyla internet servisi almaya çalışan kullanıcılar, bugün 4.5G (LTE Advange), 5G ve fiber altyapı yatırımlarıyla her yerde 1.000 megabit süper internet hedefine koşuyor.

YATIRIMLAR KATLANDI

Bugün pekçok kişinin unuttuğu ya da hiç bilmediği dial-up (bakır kablo yardımıyla telefon hattında sağlanan sistem) internet servisi, 15 yıl önce modem gürültüsüyle çalışan internet anlamına geliyordu. İnternet, ADSL altyapısıyla sadece e-posta ve basit web gezintisi demekti. Türkiye, 2002'den itibaren ADSL internet altyapısına geçerek hızlı internetle tanıştı. Sabit ADSL hat servisi doyuma ulaştı. 2009'da başlayan 3G servisi de Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) 2014 son çeyrek verilerine göre 31 milyon insanın internet kullanımı için altyapı sağlar hale geldi. Yine aynı dönem verilerine göre 41.2 milyon kullanıcı genişbant internet hizmetinden faydalanıyor. Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında her yerden 1.000 megabit (1 gigabit) internet erişim hedefi var. Bunun için fiber yatırımları hız kazanırken, 4.5 G ve 5G mobil ortamda da süper hızlı internete koşulacak.

ABONE SAYISI ARTIYOR

Bugün Türkiye'deki telekom şirketleri ses ve SMS geliriyle değil, internet gelirleriyle büyüyor. Sabit telefon abonesi dünyadaki gelişmelere paralel olarak düşüyor. 13.5 milyon olan sabit telefon abone sayısı 12.5 milyona inmiş durumda. Oysa fiber internet hizmeti kullananların sayısı yüzde 22 artarak 1.5 milyona yaklaştı. Ancak en büyük artış yüzde 26.6 ile mobil internet abonesinde oldu. Buradaki rakam 31 milyona ulaştı. Elde edilen tolam gelir de 32.2 milyardan 35.5 milyar TL'ye çıktı. BTK verilerine göre Avrupa ülkeleri arasında kişi başına aylık en çok telefon görüşmesi yapan ülke Türkiye oldu. Son çeyrek rakamlarına göre aboneler günde 12.2 dakika konuşuyor. Aylık rakamlar ise 366 dakikaya çıkıyor. Bir yıl önce bu süre 330 dakikaydı.

EMLAK FİYATLARINI DA ETKİLİYOR

Fiber optik altyapı yatırımı, hızlı internetin olmazsa olmaz koşulu. Sadece ev ve ofislerdeki internet altyapısı için değil, 4.5G ve 5G şebekesi için de baz istasyonlarını birbirine fiber kablolarla bağlamak gerekiyor. Belediyeler de elektrik, su gibi temel ihtiyaç haline gelen internet altyapısı için uyum sağlamak zorunda. Çünkü şirketler bir yere yatırım yaparken şehir veya bölgedeki internet altyapısını da değerlendiriyor. Hızlı internet altyapısı emlak fiyatlarını da olumlu yönde etkiliyor. Dolayısıyla belediyelerin vatandaşların hızlı internet talebine engel çıkarmaması gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA