Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Gezmek ve giyinmek üzerine..

Kitap / Begüm E. K.

Seyahat etmek ve güzel giyinmek.. İnsanı mutlu eden ama seçim noktasında bir o kadar da zorlayan iki eylem.. Öneri vermenin ötesinde; 'Uygulama' isteği uyandıran iki başvuru kitabını keyifle inceledim.
'Toskana'da Zamanın Ruhu'
(İnkılâp Kitabevi) ve 'Ben Ne Giydiğimi Biliyor Muyum?' (Epsilon Yayıncılık)
Önce Toskana.. Seyahat yazarı
Pervin Malcıoğlu'nun kitabı okurda bilgi bombardımanına uğramadan, öğrenme ve keşfetme isteği uyandırıyor..
Toskana'da zaman 'haz almak' üzerine kurulmuş sanki.. Ortaçağ'dan kalma katedralleri, Rönesans'ı günümüzde de yaşatan binaları, sayısız sanat eserleri ile Toskana Vadisi'ndeki her şehir ve kasaba bir cennet adeta.. İtalya'nın batısında yer alan bölge; Floransa, Pisa, Siena, Lucca, Arezzo gibi önemli şehirleri ile her yıl altı milyon kişiyi ağırlıyor.
Kitabın sayfalarında gezindikçe; meydanların neşeli kalabalığı insanda, Toskana'yı bir daha ve hep ayrı bir yönüyle keşfetme isteği uyandırıyor. Bir de; İtalyanların tarihi koruyabilme bilinci karşısında bir kez daha saygıyla eğilme isteği.. Ama en önemlisi, zamanı unutup; kendinizi yaşamayı hayal ediyorsunuz. Anlatım özgür, fotoğraflar etkileyici.
Malcıoğlu, İtalya Cumhurbaşkanlığı tarafından, kültürlerinin Türkiye'de tanıtımı çabalarından ötürü "Şövalye" unvanına layık görülmüş.
"Gezi kitapları, 'ne nerede yenir, nereden alışveriş yapılır'dan daha çok şey sunmalı" diyenlerdenseniz ve Toskana'yı merak ediyorsanız; kitaba göz atmanızı tavsiye ederim.
Şimdi de doğru giyinmenin sırlarına bir göz atalım. Bir konsere ya da ödül törenine davetlisiniz ve ne giyeceğinizi bilmiyorsunuz. Kararsızsınız. İmaj danışmanı Özlem Çakır'ın "Ben Ne Giydiğimi Biliyor Muyum?" isimli kitabı size fazlasıyla yardımcı olabilir.
İş yemeği, plaj, tekne daveti, mezuniyet töreni gibi pek çok farklı ortamda ne giyinileceğine dair kıyafet tüyoları içeren kaynakta; ilham verici fotoğraflar da var.
Çakır, her bölümde 'olmaz'larını da sıralıyor. Şirket kutlamalarına jean'le katılanlar da, mücevher ve topuklu ayakkabıyla plaja gidenler de yazarın 'olmazlar listesi'nde yerini alıyor. Kitapta, doğru bilinen yanlışlara dair cesur saptamalar da mevcut. Mesela ayakkabı ve çantanın aynı renk olmasının şart olmadığı, kadınların kışın da şık bir elbisenin altına yazlık tabir edebileceğimiz- açık ayakkabı giymesinin mümkün olduğu gibi..
Yazarın, siyasetçi eşlerine de önerileri var. "Kendinize özgü bir stiliniz olsun" diyor Jackline Kennedy, Kraliçe Rania örnekleriyle..
Kendini giyim kültürü konusunda geliştirmek isteyenler için kaynak boşluğunu dolduran rehberin, 'doğru giyim kodu' içerikli yazılacak diğer kitaplara da emsal teşkil edeceğine inanıyorum.
begumerdemli@hotmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA