Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AYŞE FERHANGİL

Yetenek var yetenek var

İstanbul Moda Haftası'nın açılış şovunda da, İngiltere'de yapılan Moda Mezuniyet Haftası'nda da gençlerin tasarımları yarıştı. Aynı yaşlarda, benzer eğitim seviyesindeki yarışmacıların stilleri farklılık gösteriyor

Türkiye bu yıl da gururla sundu: Koskoca moda haftasını 'genç ve yetenekli' moda tasarımcısı yarışması açtı. Dediklerine göre 19. KOZA Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'nda yarışmacılar yaratıcılık düzeyleri, tasarımlarının giyilebilirliği, malzeme seçiminde yaratıcılık, malzeme-tasarım uyumu gibi kriterlere göre seçildi. Jüride birbirinden forslu, allı, pullu 21 isim mevcuttu. Yarışmaya 75 kişi katılmaya hak kazandı. Sonuçta, çıka çıka bu çıktı. Kimsenin yeteneğini eleştirmek bana düşmez, özellikle de topun ağzındakiler kariyerlerinin başında gencecik kişiler olunca kesin suretle susmayı tercih ederim. İşte tam da bu yüzden bu sefer ben değil, işin kendisi konuşacak. Karşınızdaki resimleri değerlendirmeden önce önemli bir noktaya parmak basmak istiyorum: İngiltere'de 19 yıldır yapılan Moda Mezuniyet Haftası (Graduate Fashion Week) şovlarına ülkenin önde gelen ve maddi, manevi her konuda ayrıcalıklı öğrencilerin okuduğu Royal College of Arts, Central Saint Martins, London College of Fashion gibi okulların öğrencileri katılamıyor.

ÇALIŞMAYA DEVAM...
Finalistler İngiltere'nin farklı şehirlerinden geliyor. Ve emin olun Türkiye'deki kadar, belki daha da kısıtlı imkânlarla üniversite bitirme tezleri olan koleksiyonlarını hazırlıyorlar. Moda Haftası'nı düzenleyen de devlet destekli kurum ve kişiler değil, halis mulis orta sınıf bir mağaza olan River Island. İngiltere'nin kazananının (ki bu tek bir kişi) hediyesi 20 bin pound. Dereceye giren öbür kişiler kariyerlerinde sadece dereceleri ile yol alacak. Türkiye'de ise yarışmada dereceye giren beş kişiye 5000'er lira para ödülü, bir senelik dil kursu, İstanbul Moda Akademisi'nde (İMA) kazananın seçeceği üçer tane kurs imkânı, İMA ile Boğaziçi Üniversitesi'nin ortaklaşa çalıştıkları altı aylık 'Moda Yönetimi' kursuna ücretsiz katılım ve London College of Fashion'da üç aylık kurs hakkı verildi. Ödüllere lafım yok, Koza'nın kazananlarının bolca kursa ihtiyaçları olacağı kesin, Allah herkesin yolunu açık etsin. Gençler çalışmaya devam etsin. Ama ortada bir gerçek var: Yetenek öyle kolay kolay oluşmuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA