Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Kulübün adı kesmiyor mu?

Bizim Galatasaraylı arkadaşların yarattığı şu sakilliğe bakar mısınız: "Seyrantepe Tesisleri Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadyumu!"
"Seyrantepe"
yi "Arslantepe" yapanlar da var ama bu zevzeklik henüz maç anlatan bazı çocukların dilinden kitlelere yayılamadı... Yayılması yakındır.
Bir de "Fiyapı İnönü Stadı" var tabii...
"Hadi formaya reklamı anladık da stadın ismine de reklam alınır mı kardeşim?" diye epey gürültü kopmuştu hani.
Maç anlatan çocuklara belli ki tembih edilmiş, bu uzun ve zorlama isimleri her seferinde adlı adınca söylüyorlar, örneğin "Karabük Kardemir Demir Çelik Karabükspor" ya da "Medikalpark Antalyaspor" deyinceye kadar bakıyorsunuz gol oluveriyor.
Ha, bir de "Şükrü Saracoğlu Stadı" var ki, tutuklu olarak yargılanan başkanları savunmasını "Atatürkçülük ve Kuvayı Milliye" üzerine kurduğuna göre, pek de aykırı değildir. (Aslında, dışişleri bakanları üzerinden gidilecekse, "Joachim von Ribbentrop Stadı" daha eğlenceli olurdu, o da Hitler'in hariciye vekili, aynı ölçüde Yahudi düşmanı.) İnönü Stadı, Milli Şef döneminde yapılmış, adı da elbette İnönü olmuştu. Taksim'deki topçu kışlasını yıkıp yerine "İnönü Gezisi" yapanlar, Dolmabahçe Sarayı'nın ahırlarını ve tiyatrosunu yıkınca yerine ne koyacaklardı? Herhalde "Abdülmecid Stadı'nı" değil...
Demokrat Parti iktidara gelince gezinin adı Taksim Parkı'na çevirildi (parkın girişinde, üzerine kondurulacak İnönü heykelini bekleyen "kaidenin" önünde ve yanındaki İnönü'yü övücü sözler tahta perdeyle kapatıldı, orada fotoğrafım vardır kısa pantalonla), stadın adı da "Mithat Paşa" yapıldı. Birilerine sorarsan "karşıdevrim" başlamıştı.
Birinci isim ne kadar buram buram yağcılık kokuyorsa, ikinci isim de bir o kadar abes kaçtı. Milli Şef gidiyor, yerine Abdülaziz'i deviren tartışmalı bürokrat geliyordu.
Sonra İnönü adı iade edildi, şimdi de para uğruna Fiyapı deniyor ama hiçbir çarşı bitiriminin "bu hafta Fiyapı'da maçımız var" dediği duyulmadı. Halk arasında oranın adı her zaman "Dolmabahçe Stadı" olmuştur, ya da ben bu şehirde yaşamıyorum.
Bildiğiniz gibi "Fiyapı İnönü" yıkılıyor, yerine yenisi ve daha büyüğü yapılacak... Stadı başka bir yere nakletmeye hiçkimsenin gücü yetmedi, başbakan da sesini çıkarmadı. (Fenerbahçe'ye ceza vermeye de kimsenin gücünün yetmediği gibi.)
Adı yeniden tartışma konusu...
Kopkoyu Beşiktaşlı Reha Muhtar kardeşim, "Şeref Bey", "Hakkı Yeten" ya da "Süleyman Seba" gibi isimler önermiş.
Öyle ya, stadın adını İnönü yapınca, hasta CHP taraftarı olmayan vatandaşa "maça gelme" diyorsun!...
Öte yandan, stadlara ille de eski başkanlardan birinin adını vermek şart mı? Şeref Bey'in Hakkı Bey'den ne eksiği ya da fazlası, Saracoğlu'nun Ali Şen'den ne farkı, Ali Sami'nin Arslan Nihat'a ne üstünlüğü var?
Fenerbahçe Stadı, Galatasaray Stadı, Beşiktaş Stadı deyip kesemiyor musunuz? Siz ne koyarsanız koyunuz halk arasında böyle söylenecektir, bunu biliniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA