Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGİN ARDIÇ

Gıcık yazı

Yok, bu bize batmıyor tabii, Atatürk Ödülü elbette verilsin. Verilsin de, bir işe yarayacaksa verilsin.
Bir anlamı olsun, örneğin "ülkesini en radikal biçimde Batılılaştıran siyasi lidere" verilsin, çıkarsa öyle birisi...
Diyelim Yunanistan'dan bir lider çıktı, bir emirle Latin alfabesine geçti, ona verilsin.
Değil mi efendim, Atatürk ismine yakışır bir anlamı olsun.
"Yurta sulh cihanda sulh" ilkesine uygun hareket eden yabancı politikacılara verildiği söylenir, biz de, bu ödülü daha önce almış olan Japon prensi Takahito Mikasa bu konuda ne gibi çalışmalarda bulunmuş, onu merak ediyoruz...
Ödülü alanlar Rauf Denktaş, Kızılay Derneği, Kenan Evren falan... Bir Veremle Savaş Derneği kalmış bir de Darülaceze.
Yanılıp, toprağı bol olsun Nelson Mandela'ya veriyorsun, adam "siz önce Kürtler'i öldürmekten vazgeçin" deyip reddediyor, madara oluyorsun...
Kimse kimseyi kandırmasın: Bu ödül, devleti o dönemde yönetenlerin "kıyak yapmak istedikleri" kişi ya da kurumlara veriliyor, bunlar da kimi zaman "alakasız" kişi ya da kurumlar olabiliyorlar.
Örneğin Kenan Evren ne kadar barışsever bir adammış demek ki. (Hani asmayıp da beslese anlayacağız. Masraf çıkmasın diye, beslemeyip asıyordu.)
Bu ödül eskiden her yıl verilirdi, on üç senedir verilmiyordu. (Neden? Yeni bir "Mandela kazasına" uğramamak için mi?)
Artık beş yılda bir verilecek, 0 ve 5 ile biten yıllarda... Neden? "Plaketçiler" askeri birliklere üretim yapmaktan buna plaket mi yetiştiremiyorlar?
Yoksa, her sene her sene, uygun "evsafta" adam mı bulunamıyor?
Nobel Barış Ödülü her sene veriliyor, onlar buluyorlar da biz mi aday darlığı çekiyoruz?
Putin alfabe değişikliği düşünmüyor ki bağrımıza basalım... Kral Abdullah bin Abdülaziz el Suud kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermiyor ki alnından öpelim...
(Rusya, Çin ve Japonya, Latin alfabesi kullanmadıkları için geri kalmış, sürünmekte olan sefil ülkelerdir.)
Artık dünyada "muhalefeti susturan, tek parti diktası kuran" Hitler gibi, Stalin gibi adamlar da çıkmıyorlar ki ellerini sıkalım! Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'a versek bu sefer de Amerika kızar.
Rakı içen de çıkmıyor ki, Yeltsin sıkı votkacı, Bush sıkı viskiciydi. Bunlara mı ödül verecektik?
Kalıyor barış marış.
NATO Genel Sekreteri Joseph Luns, herhalde "durduk yerde Ruslar'ın üstüne saldırmadığı, kendini tuttuğu" için ödüle layık bulunmuş.
Peki Haydar Aliyev ne yapmış da ödülü almış? Politbüro'da nükleer savaş başlatabilecek dört kişiden biri olduğu dönemde düğmeye basmamış olduğu için herhalde.
Eh, Nobel kazanmış Yemenli Twakey Karman, Liberyalı Leyma Gbowee, Çinli Liu Xiaobo, Bangladeşli Muhammed Yunus gibi kişilerin de bizim malımıza davarımıza bir faydaları yok ki arada Atatürk ödülünü de alsınlar...
Vallahi ben de ha deyince hatırlayamadım da Google'dan baktım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA